Zelenskyj träffade Modi under G7-mötet

Zelenskyj träffade Modi under G7-mötet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anländer till Hiroshima där han deltar i G7-mötet i helgen.

Kyodo News/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anlände på lördagen till G7-mötet i Hiroshima. Där har han bland annat träffat Indiens premiärminister Narendra Modi för första gången sedan Ukrainakriget startade.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Till G7-mötet reste Zelenskyj nära 900 mil med ett franskt militärplan från Saudiarabien där han medverkade i Arabförbundets toppmöte i Jidda, rapporterar Bloomberg.

"Japan. G7. Viktiga möten med partners och vänner till Ukraina. Säkerhet och ökat samarbete för vår seger. I dag kommer freden närmare", skriver Zelenskyj på sociala medier.

Träffade Modi

Efter att ha anlänt till Hiroshima har den ukrainske presidenten, vid sidan av G7-mötet, träffat Indiens premiärminister Narendra Modi, rapporterar AFP. På en bild på Modis officiella Twitterkonto ses de båda ledarna skaka hand.

– Jag förstår väldigt väl er smärta och lidandet hos den ukrainska befolkningen. Jag kan garantera er att för att lösa det här kommer Indien, och jag personligen, att göra allt vad vi kan, sade Modi.

Det är det första mötet mellan de båda ledarna sedan invasionen av Ukraina inleddes. Indien har, tillsammans med Brasilien, intagit en mer neutral hållning i Ukrainakonflikten.

Ska möta Biden

Zelenskyj har i Hiroshima också träffat de brittiska och italienska premiärministrarna samt Frankrikes president Emmanuel Macron. Den franske presidenten sade att Zelenskyjs deltagande på G7-mötet är ett unikt tillfälle för honom att träffa världsledare och framföra sina ståndpunkter.

– Jag tror att det kan förändra allt, sade Macron.

Under helgen ska Zelenskyj även träffa USA:s president Joe Biden, som under fredagen gav sina allierade i väst klartecken att leverera F-16-plan till Ukraina.

Enligt en EU-tjänsteman ska Zelenskyj delta i två separata sessioner under G7-mötet: Ett med enbart G7-medlemmar som ska handla om Ukrainakriget och ett som även inkluderar andra länder och som ska handla om "fred och stabilitet", rapporterar AP.

I ett gemensamt uttalande sade G7-gruppen att "Vi bekräftar återigen vårt orubbliga stöd för Ukraina så länge som krävs för att skapa en övergripande, rättvis och bestående fred".

FRÅN FÖRSTASIDAN