Zelenskyj till Europa: Tvivlet måste bort

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Volodymyr Zelenskyj togs emot av Moldaviens president Maia Sandu på toppmötet på vingården Castel Mimi, cirka fyra mil öster om Moldaviens huvudstad Chisinau.
Volodymyr Zelenskyj var självklar huvudperson när Europas ledare samlades i Moldavien.
– Det är dags för beslut. Tvivlet måste bort, manade Ukrainas president med önskemål om medlemskap i både EU och Nato till sina kollegor på EPG-toppmötet utanför Chisinau.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han kom som den allra första gästen till den fashionabla vingården Castel Mimi i sydöstra Moldavien. Och hans tal till de övriga satte tonen för diskussionerna bland Europas samlade stats- och regeringschefer.

Volodymyr Zelenskyj vill inte längre höra några om eller men.

– Allt tvivel vi visar här gräver en skyttegrav som Ryssland definitivt kommer att försöka ta över. Allt tvivel skapar mer osäkerhet, sade Zelenskyj till deltagarna inne på mötet i Europeiska politiska gemenskapen, EPG.

Luftvärn och flyg

Med sig hade han konkreta önskemål. Det handlade dels om mera vapen, framför allt i form av luftvärn och flyg.

– En koalition av moderna jaktplan skulle bevisa att terrorn mot våra medborgare inte har en chans. Alla steg som tas för ett bättre luftskydd räddar liv, betonade Zelenskyj.

Dels handlar det om medlemskap i både Nato och EU – och inte bara för egen del.

– Alla europeiska länder som gränsar mot Ryssland och inte vill slitas sönder av Ryssland borde vara fullvärdiga medlemmar av EU och Nato. Annars finns bara två alternativ: öppet krig eller en krypande rysk ockupation, sade Zelenskyj och manade till besked om en "utstakad väg" för Ukraina vid Nato-toppmötet i Vilnius i juli.

Annons

Möte med Sverige

I samband med toppmötet höll Zelenskyj också flera sidomöten med ledarna, bland annat med Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

– Vi var ett antal länder som diskuterade hur vi bäst stöttar Ukraina med luftförsvar. Det kan vara med luftvärn, som vi själva känner till. Det kan också vara med träning av piloter för ett framtida stridsflyg, berättar Kristersson efter toppmötet.

– Även Sverige har ju nu erbjudit pilotutbildning som ett sätt att träna ukrainska piloter inför det som kan komma senare, säger statsministern.

Bön om hjälp

Både Ukraina och mötesvärden Moldavien ansökte om EU-medlemskap i fjol och väntar just nu på besked från Bryssel. Från EU-kommissionen väntas inom några veckor en muntlig rapport om hur långt länderna kommit i sina förberedelser. En mer djuplodande genomgång i höst ska sedan bära väg till ett beslut om medlemskapsförhandlingar kan inledas eller inte.

Annons

Moldaviens president Maia Sandu manade på EPG-toppmötet hela Europa att stötta både hennes land och Zelenskyjs.

– Snälla: investera i våra länder och tro på våra demokratier och vår framtid i EU. Det är ert bidrag till stabilitet och fred på den här kontinenten, sade Sandu.

Oro för cyberkrig

Ulf Kristersson är imponerad av den moldaviska statschefen.

– Otroligt imponerande kvinna, på så många sätt. De är verkligen i skuggan av kriget men omedelbart utsatta för väldigt mycket rysk cyberkrigföring. Det drabbar dem väldigt hårt, konstaterar statsministern.

– En sak som de verkligen efterfrågar och som vi gärna hjälper till med är att försöka begränsa den skada som desinformationen ger. Sociala medier ska inte kunna sprida hur mycket falsk information som helst i ett land som är utsatt. Där måste fler länder trycka på och inte minst ha mycket allvarliga samtal med de digitala företag som här inte omfattas av EU-regler och som inte sköter sig helt enkelt, säger Kristersson i Moldavien.

Annons