Zelenskyj: Inga ursäkter för skyddsrumsbrister

Zelenskyj: Inga ursäkter för skyddsrumsbrister

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har beordrat att alla skyddsrum i Ukraina ska inspekteras. Arkivbild.

Vadim Ghirda/AP/TT
Det finns inga ursäkter för att Kievs skyddsrum är för få, stängda eller inte åtkomliga. Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter att människor dött i huvudstaden när ett skyddsrum var låst under en rysk attack.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Volodymyr Zelenskyj inledde sitt dagliga tal på fredagen med att berätta att han haft ett möte med överbefälhavarens personal och då diskuterat huvudstaden Kievs skyddsrumsbrister, vilket han kallar för en akut säkerhetsfråga.

Under en rysk attack mot Kiev natten mot torsdagen omkom flera personer. Enligt uppgift träffades de av delar från nedskjutna robotar då det skyddsrum de sökt sig till visade sig vara låst. Enligt Kievs borgmästare Vitalij Klytjko har en polisutredning inletts om händelsen.

President Zelenskyj har nu gett order om att alla skyddsrum i Kiev och även i övriga landet ska inspekteras.

Han säger att, trots det som inträffade på torsdagen, så fortsätter det att komma rapporter från Kievbor om brister när det gäller skyddsrum. Det handlar om låsta skyddsrum, skyddsrum vars ingångar inte är tillgängliga och på vissa håll i staden om att det inte finns några skyddsrum alls.

– Det finns inga ursäkter för stadens vårdslöshet, säger Volodymyr Zelenskyj.

FRÅN FÖRSTASIDAN