Zelenskyj: Farligt när Putin vittrar svaghet

Zelenskyj: Farligt när Putin vittrar svaghet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en intervju med nyhetsbyrån AP, som följt med på hans tågresa under tisdagen.

Efrem Lukatsky/AP/TT
Om de utdragna striderna i Bachmut slutar med att staden faller i ryska händer kan det leda till en öppning för Rysslands president Vladimir Putin, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Han passar också på att bjuda in Kinas president Xi Jinping till landet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Striderna i Bachmut har rasat i månader och fortfarande har Ryssland inte lyckats ta kontroll över staden. Nu varnar Zelenskyj för att en rysk seger där skulle kunna ge Putin möjlighet att bygga stöd för en överenskommelse med krav på kompromisser som för Ukraina är oacceptabla.

– Om han anar lite blod – vittrar att vi är svaga – så kommer han att trycka på, trycka på, trycka på, säger presidenten i en intervju med nyhetsbyrån AP, som följt med presidenten på en tågresa genom det krigshärjade landet.

– Vårt samhälle kommer att känna sig utmattat. Vårt samhälle kommer att tvinga mig att kompromissa med dem.

I intervjun säger Zelenskyj också att Putin numera är en "isolerad person" som under det senaste krigsåret "förlorat allt".

Enligt Zelenskyj är det inte bara pressen från det egna landet, utan även trycket från det internationella samfundet som skulle växa om ryssarna intar Bachmut. Men hittills säger han sig inte ha känt den pressen.

"Små steg"

Zelenskyj uttrycker tillförsikt för att Ukraina till slut kommer att vinna kriget genom en serie "små segrar" och "små steg". Han säger att kriget har ändrat Ukraina och gjort samhället starkare.

– Det kunde ha gått åt ett håll, delat landet, eller ett annat håll, att ena oss, säger han.

– Jag är så tacksam mot alla – varenda partner, vårt folk, tack Gud, alla – att vi har hittat den här vägen i detta kritiska ögonblick för landet.

Hemliga besök

Sedan kriget inleddes har Ukraina med stöd från många västländer överraskat världen med sin förmåga att hålla emot den mycket större ryska militären.

På Zelenskyjs resor med en grupp rådgivare och säkerhetspersonal deltar han i ceremonier och besöker soldater vid frontlinjen. Varje besök hålls hemligt fram till efter att han lämnat platsen.

Nyligen besökte presidenten Bachmut, som före kriget hade omkring 70 000 invånare, men där striderna har pågått i månader. Vissa analytiker i väst har uttryckt att staden inte har så stor betydelse rent strategiskt, men enligt Zelenskyj skulle en förlust i det här läget – oavsett var – innebära en risk för det momentum som Ukraina uppnått.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) uppskattar att ryska styrkor just nu har kontroll över runt 65 procent av staden Bachmut.

Kina: Pratar med alla

Under intervjun med AP bjuder Zelenskyj in Kinas president Xi Jinping till Kiev.

– VI är redo att träffa honom här, säger han.

– Jag vill prata med honom. Jag hade kontakt med honom innan det blev fullt krig. Men under loppet av detta år, mer än ett år, har jag inte haft det.

Kina svarar med ett icke-svar. På AP:s fråga om Xi skulle acceptera en inbjudan från Zelenskyj – och huruvida en sådan officiellt har framförts – säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Mao Ning att hon inte har någon information om saken.

Enligt talespersonen kommunicerar Peking med "alla berörda parter, inklusive Ukraina".

Xi Jinping besökte nyligen Ryssland för möten med Vladimir Putin.

FRÅN FÖRSTASIDAN