Zelenskyj: Arabländer blundar för ryska angrepp

Zelenskyj: Arabländer blundar för ryska angrepp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Jiddas flygplats.

Saudi Press Agency via AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar Saudiarabien för stöd, men säger att flera arabländer "väljer att blunda för Rysslands angrepp
Utspelen görs vid Arabförbundets toppmöte i Jidda dit han bjudits in.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

President Zelenskyj fortsätter en turné för att få stöd för Ukrainas försvar mot det ryska anfallskriget.

På fredagen kom besked om att resan först gick till Saudiarabien för att sedan fortsätta till Japan och det mäktiga G7-mötet i Hiroshima.

Olagliga annekteringar

I Jidda valde Ukrainas president att rikta kritik mot icke namngivna länder i Arabförbundet i sitt tal inför Arabförbundets delegater:

– Det är några i världen och några här i rummet som väljer att blunda för . . . olagliga annekteringar.

Han uppmanade arabvärldens stats- och regeringschefer att "ta en noggrann titt" på det ryska invasionskriget.

– Se hur mycket lidande långvariga krig har orsakat i Libyen, Syrien och Jemen, hur många liv som har förlorats under alla år av strider i Sudan och Somalia, Irak och Afghanistan. Jag hoppas att de flesta av oss är här för att säkra fred och rättvisa.

Undvek kritik mot Syrien

Bland dem som bjudits in till Arabförbundets möte i Jidda finns Syriens president Bashar al-Assad, som tidigare portats för förbundets möten på grund av inbördeskriget i Syrien. Den syriske ledaren bedöms inte ha kunnat behålla makten utan rysk militärt stöd.

Strax efter den ryska invasionen av Ukraina i fjol uttalade al-Assad sitt stöd till Vladimir Putins krig.

Ukrainas president undvek att fördjupa kritiken mot Syrien, men påminde om att muslimer var de första att drabbas a kriget.

– Krimhalvön var det första offret i Rysslands ockupation och de flesta av dem som lidit i det ockuperade Krim är muslimer, sade Zelenskyj.

Saudisk inbjudan

Inbjudan till Arabförbundets möte kom från värdlandet Saudiarabien och inte från organisationen enligt källor som nyhetsbyrån AFP hänvisar till.

"Inleder mitt första besök någonsin i Saudiarabien för att förbättra de bilaterala relationerna och Ukrainas kontakter med arabvärlden", skrev Zelenskyj på Twitter inför besöket.

Dessutom markerade Saudiarabien sin inställning till Ukraina genom ett möte mellan Zelenskyj och Saudiarabiens inofficielle makthavare Mohammed bin Salman.

I samtalet framförde Zelenskyj ett diplomatiskt tack för saudiernas "stöd för Ukrainas territoriell integritet och suveränitet", enligt hans presidentkansli.

FRÅN FÖRSTASIDAN