Wagnerledaren Prigozjin: Avstängd av Kreml

Wagnerledaren Prigozjin: Avstängd av Kreml

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.

Prigozhin Press Service/AP/TT
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin hävdar på Telegram att han blivit avstängd från Kremls kommunikationskanaler. Anledningen ska vara att han vädjat om mer ammunition, enligt tidskriften Newsweek.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Prigozjin har under den senaste tiden anklagat Moskvas militära ledning för att sabotera för styrkan genom att inte förse den med vapen.

"För att stoppa mig från att be om ammunition har man stängt av alla telefonlinjer på våra kontor och för våra enheter. Man har även blockerat min tillgång till ansvariga myndigheter", säger Jevgenij Prigozjin i filmen på Telegram, skriver Newsweek som citerar Moscow Times.

Den privata Wagnergruppen har under hösten uppmärksammats för sin medverkan i kriget i Ukraina, inte minst vad gäller gruppens brutalitet och att man rekryterat från fängelser.

Prigozjin har tidigare bedömts ha varit en nära allierad till Rysslands president Vladimir Putin. Men under den senaste tiden har sprickan mellan Kreml och Wagner ökat, enligt tankesmedjan ISW. Anledningen är att Prigozjin i flera uttalanden kritiserat den ryska militären.

Kreml har sällan offentligt kommenterat Wagnergruppen. I oktober sade Putins talesperson Dmitrij Peskov att Prigozjin helt enkelt är en "rysk medborgare" som gör en stor insats för sitt land.

FRÅN FÖRSTASIDAN