Wagnergruppens Belarusflytt oroar grannländer

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har anlänt till Belarus där han fått en fristad efter upproret mot Kreml i helgen. Men att han kanske åtföljs av tusentals legosoldater oroar grannländerna Litauen, Lettland och Polen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko säger att Prigozjin har fått säkerhetsgarantier och får stanna i landet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Belta. Däremot kommer det inte att byggas något läger åt Wagnergruppen, men de har erbjudits att slå sig ner i en övergiven militärbas.

– Varsågod, vi har staket, vi har allting – sätt upp era tält, säger Lukasjenko enligt Reuters rapporterar BBC.

Väcker oro

Det är fortfarande osäkert hur många av Prigozjins omkring 25 000 legosoldater som kommer att följa med sin ledare till exilen i Belarus. Den ryske presidenten Vladimir Putin har sagt att de får välja mellan att ansluta sig till sin ledare i Belarus eller ta värvning i den reguljära ryska armén.

Men beskedet om att tusentals Wagnersoldater kan slå sig ner i Belarus väcker oro hos grannländerna och Natomedlemmarna Litauen, Lettland och Polen, skriver The Guardian.

– Vi ser vad som händer. Omlokaliseringen av ryska styrkor i form av Wagnergruppen till Belarus, och att Wagnerledaren kommer dit, är väldigt negativa signaler för oss som vi absolut kommer att ta upp med våra allierade, säger Polens president Andrzej Duda vid en pressträff.

Annons

Uppmanar Nato

Även Lettland och Litauen är bekymrade över förflyttningen av Wagnersoldater och uppmanar Nato att stärka sin östra gräns.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics konstaterade under ett besök i Paris att Wagnergruppens snabba framfart mot Moskva under upproret kräver ett åtstramat försvar av de baltiska staterna.

– Det här behöver bedömas utifrån en annan säkerhetssynvinkel. Vi har sett dessa legosoldaters förmåga, sade han och syftade på Wagnergruppen.

Annons