Wagnerchefen motsäger Putin: "Badar i blod"

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin kritiserar återigen den ryska militären och det politiska styret i landet.Wagnergruppen/handout/AP/TT
Ryska trupper är på reträtt i östra och södra Ukraina efter att Kiev har inlett sin motoffensiv, hävdar Jevgenij Prigozjin, ledare för den privata ryska armén Wagnergruppen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– På marken drar sig den ryska armén tillbaka på Zaporizjzja- och Chersonfronten. Ukrainas väpnade styrkor driver tillbaka den ryska armén, säger Prigozjin på sociala medier under fredagen.

Han ger därmed en annorlunda bild av motoffensiven än den ryske presidenten Vladimir Putin, som nyligen hävdade att Ukraina har lidit "katastrofala" förluster och att striderna mattats av.

– Vi badar i blod. Det kommer inga reservister. Det de berättar för oss är djupt vilseledande, säger Jevgenij Prigozjin och syftar på den ryska militären och det politiska ledarskapet.

Jevgenij Prigozjin, som blivit allt mer kritisk mot Kremls retorik, går så långt som att kritisera Vladimir Putins beslut att inleda anfallskriget, som Putin kallar för en "särskild militäroperation".

– Varför började den särskilda operationen? ... Kriget behövdes för att för ett gäng skitstövlar skulle kunna marknadsföra sig själva, sade Jevgenij Prigozjin.

Annons

Wagnergruppen är en paramilitär styrka som strider på uppdrag av Kreml och parallellt med Rysslands reguljära armé. Gruppen har spelat en viktig roll i Rysslands erövring av den numera raserade staden Bachmut i Donetskregionen, den längsta och troligen blodigaste striden i konflikten. Under krigets gång har Prigozjin blivit allt mer Kremlkritisk i sin retorik.

Annons