Wagneravhoppare i Norge vill till Ryssland

Wagneravhoppare i Norge vill till Ryssland

Andrej Medvedev på Gardermoens flygplats med författaren Åsne Seierstad (till vänster). Arkivbild.

Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Den ryske medborgaren Andrej Medvedev, som tros ha tillhört Wagnergruppens paramilitär och som flydde till Norge, uppges vilja återvända till Ryssland.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Andrej Medvedev tog sig över gränsen från Ryssland till Finnmarken i Norge i januari och greps där av polis. Han ansökte om asyl och sade att han fruktade för sitt liv.

Hans berättelse om sitt avhopp och om krigsbrott som Wagnergruppen utfört i invasionskriget i Ukraina väckte internationellt intresse och sågs som potentiellt viktiga vittnesmål.

Människorättsorganisationen Gulag.nu uppgav att Medvedev haft ett fyra månader långt kontrakt i Wagnergruppen och att han flytt från krigsuppdraget.

Besökt konsulat

Norsk säkerhetspolis undersökte samtidigt fallet.

På torsdagen fick den norska nyhetsbyrån NTB uppgifter bekräftade om att den 26-årige Medvedev vill återvända till Ryssland och att han besökt det ryska konsulatet i Oslo.

Tidigare har Medvedev i ett Youtube-inlägg sagt att han vill till hemlandet, Han har också sagt att han "inte längre vill vara en bricka i ett stort spel".

Men Medvedevs advokat Brynjulf Risnes skriver i ett sms till NTB att "det verkar att handla om ett missförstånd".

"Men jag vet dessvärre ingenting om detta."

Var beredd att vittna

I tidigare intervjuer med NTB har Medvedev sagt att han var beredd att vittna om ryska övergrepp.

De senaste meddelandena på sociala medier tyder på uppgivenhet:

– Jag hoppades att finna frid och ro här (i Norge), att jag kunde lämna politiken, krigen, militären bakom mig, men jag har inte klarat det, sade han på ryska i ett inlägg.

– Vi får se vad som händer i Ryssland. Om de dödar mig, okej. Om de inte gör det, tusen tack. Om jag får leva ännu mer, tack, sade han.

FRÅN FÖRSTASIDAN