Wagner: Låt Kadyrov ta över Bachmutställningarna

Wagner: Låt Kadyrov ta över Bachmutställningarna

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.

Mikhail Metzel/Sputnik/AP/TT
Paramilitära styrkan Wagners ledare Jevgenij Prigozjin ber Moskva att överlåta de ryska ställningarna i den stridshärjade staden Bachmut till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Jag ber er att utfärda en stridsorder före klockan 00 den 10 maj angående överföringen av positionerna för Wagners paramilitära enheter i Bachmut och dess periferi, till enheterna i Achmatbataljonen", skriver Prigozjin i ett brev till ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Achmatbataljonen refererar till de tjetjenska stridsförbanden under ledning av Kadyrov, som har styrt Tjetjenien i drygt 15 år.

Kadyrov skrev i fredags på Telegram att hans soldater är "beredda att avancera i och ockupera staden".

Samtidigt berömde han Wagnergruppen och sade att de båda styrkorna har kämpat sida vid sida i de "svåraste" striderna i Popasna, Lysytjansk och Sievjerodonetsk.

Prigozjin ska ha tackat Kadyrov för hans erbjudande i ett meddelande på lördagen och sade att de tjetjenska styrkorna "utan tvekan" skulle erövra Bachmut.

Prigozjin ställde i veckan ultimatum till den ryska ledningen: Wagnerstyrkorna lämnar Bachmut om man inte får mer resurser. Han anklagar Rysslands försvarsdepartement för att endast ha levererat drygt 30 procent av den nödvändiga ammunitionen sedan i höstas.

Wagnerstyrkorna strider parallellt med Rysslands vanliga militär i Ukraina och Prigozjins legosoldater leder striden om Bachmut.

FRÅN FÖRSTASIDAN