vladimir putin

Vladimir Putins miljonstuga förfaller i Finland: ”Tiderna förändras”

Vladimir Putins miljonstuga förfaller i Finland: ”Tiderna förändras”

FOTO: TASS/SipaUSA/TT, Alexei Nikolsky/AP/TT
En lyxig ”fiskestuga” i timmer, byggd för att hysa Rysslands president Vladimir Putin, står övergiven och förfaller utanför finländska Nyslott.
Det är inte den enda fastigheten som 70-åringen äger i grannlandet Finland.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Valdimir Putin: ”Civilisationen står vid en avgörande vändpunkt”
1:06

Efter reklamen: Valdimir Putin: ”Civilisationen står vid en avgörande vändpunkt”

(1:06)

Slå på ljud

Fritidsfastigheten, värderad till dryga 3 miljoner euro motsvarande cirka 35 miljoner kronor, är vackert belägen vid sjön Saimens strand i sydöstra Finland. I huvudbyggnaden på tre våningar finns hiss, vinkällare, ett underjordiskt garage, pool, bastu, biljardsal och åtta toaletter, enligt tidningen Ilta-Sanomat som hänvisar till oberoende ryska The Insider.

En vän till president Vladimir Putin, 70, från studietiden, Viktor Hmarin, ska ha finansierat bygget som påbörjades 2014. Hmarin beskrivs som en rik rysk affärsman, gift med Putins kusin. Hans syfte ska varit att få Putin att tillbringa mer tid med sin ungdomsvän.

Vladimir Putin under en fiskeresa i Sibirien 2017.

Vladimir Putin under en fiskeresa i Sibirien 2017.

FOTO: Alexei Nikolsky/AP/TT

Huset har stått orört i flera år

Putin besökte 2017 Nyslott för att möta Finlands president Sauli Niinistö. I samband med detta stängdes den dåvarande byggarbetsplatsen vid huset av och bygget stoppades, enligt Insider, som hänvisar till källor inom rysk säkerhetstjänst. Detta sedan Putin sagt sig inte vara intresserad av fiske i Finland och konstaterat att ”tiderna förändrats”.

Hmarin själv har inte setts vid fastigheten sedan 2019 och huset står i dag och förfaller.

President Putins strandhus på Åland.

President Putins strandhus på Åland.

FOTO: TT, Google Maps

Äger strandtomt på Åland

Fiskestugan i Nyslott är inte den enda fastighet som den ryska presidenten äger i Finland. Hänt Nyheter har tidigare skrivit om Putins strandtomt på Åland. Det är en tomt på 17 800 kvadratmeter och med en strandlinje på 200 meter vid Kvarnboviken i Saltvik. Bygget tros ha börjat någon gång vid 2010, men Vladimir Putin har aldrig själv synts vid huset.

– Utlänningars ägande av fastigheter är i sig inte ett hot mot Finlands säkerhet, har enhetschef Sara Kajander på försvarsministeriets fastighets- och miljöavdelning tidigare saft till Svenska Yle.

FOTO: Alexei Nikolsky/AP/TT, TASS/SipaUSA/TT, TT, Google Maps

FRÅN FÖRSTASIDAN