Vattenbrist hotar Gammalsvenskby

Vattenbrist hotar Gammalsvenskby

De ryska ockupationsstyrkorna drog sig tillbaka från Gammalsvenskby i november. Arkivbild.

Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Gammalsvenskby ligger bara drygt två mil uppströms från den förstörda Kachovkadammen i södra Ukraina.
– Det är stor risk att vattenförsörjningen på sikt kommer att rubbas, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna på Gotland, till TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Eländet för de runt 300 kvarvarande byborna fortsätter. Det lilla samhället vid Dnepr beskjuts nästan dagligen av ryska styrkor på andra sidan floden.

Nya attacker skedde under natten mot tisdagen – samtidigt som en explosion trasade sönder kraftverksdammen Nova Kachovka bara två och en halv mil bort.

– Det har varit hård beskjutning både under natten och morgonen mot Gammalsvenskby, säger Sofia Hoas, som står i nära kontakt med svenskbyborna.

"De är väldigt bekymrade"

Vattnet i floden har börjat sjunka undan. Men eftersom Gammalsvenskby ligger uppströms drabbas byn inte direkt av de vattenmassor som nu dränker områden längre söderut i Chersonregionen.

– Byborna är på rätt sida av dammen. Men de är väldigt bekymrade över att dammen är söndersprängd så klart, säger Hoas.

Vattenståndet i Dnepr vid Gammalsvenskby har den senaste tiden varit högt eftersom regleringen av dammen inte fungerat ordentligt.

Problem med dricksvatten

Byn har inte haft någon el sedan oktober, och risken är nu stor att också vattenförsörjningen kommer att påverkas, enligt Sofia Hoas.

– Kachovkadammen har funnits där i 70 år. Det kan bli problem med grundvattnet och att få upp dricksvatten. Man är också väldigt beroende av floden för bevattningen av åkrar. Hela det här området är väldigt torrt, så man är beroende av bevattning, säger hon.

Många bybor har lämnat sedan den ryska storinvasionen i februari i fjol. Det fåtal hundra som bor kvar lever i jordhålor, enligt Sofia Hoas, som berättar att den ryska beskjutningen ofta är hård med artilleri, glidbomber och fosforgranater.

– Det har varit fortsatt väldigt tufft. Ett hus började brinna under natten, men det är inga skadade efter nattens bombningar.

FRÅN FÖRSTASIDAN