Varningen: Sudan vid "farlig vändpunkt"

Varningen: Sudan vid "farlig vändpunkt"

Talesmannen Nabil Abdullah läser i tv upp torsdagens varning från armén.

Suna/AP/TT
Halvmilitära RSF har placerat ut styrkor på flera håll i Sudan, bland annat vid gränsen mot Egypten. Armén beskriver detta som brottsligt, och risken för konfrontationer mellan de två militära organisationerna ökar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

RSF stärker sin militära närvaro i bland annat al-Shamaliyya (Norra delstaten) för att "upprätthålla säkerhet och stabilitet samt bekämpa människosmuggling och illegal migration", meddelade rörelsen i onsdags kväll.

Det fick armén att på torsdagen i en kommuniké "slå larm" om att landet kan befinna sig "vid en farlig historisk vändpunkt".

RSF (Rapid Support Forces) bildades ur janjawidmiliserna, som landets dåvarande ledare Omar al-Bashir sände ut för att sprida skräck i Darfur i västra Sudan på 00-talet.

Sedan har styrkan opererat parallellt med armén, och de samarbetade om den kupp som i oktober 2021 störtade landets demokratiskt valda styre.

Men nu verkar ledarskikten, med armégeneralen Abd al-Fattah al-Burhan på ena sidan och RSF-chefen Mohamed Hamdan Dagalo på den andra, ha hamnat rejält på kant med varandra. Det ökar oron för ett nytt inbördeskrig i ett av Afrikas största länder – med en area på uppemot 1,9 miljoner kvadratkilometer är Sudan till ytan nästan fyra gånger så stort som Sverige.

FRÅN FÖRSTASIDAN