Vapenvila bruten i Kongo-Kinshasa

Vapenvila bruten i Kongo-Kinshasa

Militär från Kongo-Kinshasa med ett fordon från FN:s fredsbevarande insatser i Norra Kivu sommaren 2021. Arkivbild.

Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT
En vapenvila skulle ha trätt i kraft mellan regeringsstyrkor i Kongo-Kinshasa och rebellrörelsen M23 på tisdagen.
Men vapnen tystnade aldrig.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uppgörelsen om vapenvila slöts i lördags efter förhandlingar som letts av Angolas president João Lourenço på uppdrag av Afrikanska unionen.

Helgen rapporterades vara förhållandevis lugn i den aktuella regionen i östra delen av landet. Men på måndagen utbröt nya strider, med flera civila dödsoffer enligt biståndsarbetare och sjukvårdspersonal.

Flera fronter

Militanta rebeller drabbade samman med soldater på minst två olika platser under tisdagen. M23 uppgavs ha attackerat och intagit flera byar i provinsen Norra Kivu i östra delen av Kongo-Kinshasa.

Orten Karuba omkring tre mil från centralorten Goma har "just intagits av rebellgruppen", uppgav en anonym säkerhetskälla för den franska nyhetsbyrån AFP.

– Vi anföll rebellgruppen på måndagskvällen, och den svarade med en motattack på tisdagsmorgonen, fortsatte källan som sade att strider rasade sent på tisdagen.

Den tutsi-ledda gruppen M23, med ursprung i handelsstaden Goma, var länge inaktiv. Men på senhösten 2021 tog gruppen till vapen och har sedan dess erövrat stora områden omkring Goma.

Rwanda utpekas

Även i norra delen av provinsen rapporteras om strider.

Kongo-Kinshasas militär och talespersonen Guillaume Ndjike anklagar M23 för att ha brutit vapenvilan, medan M23:s talesperson Willy Goma hävdar att rebellrörelsen försvarar sig mot den kongolesiska militärens attacker.

M23 misstänks ha nära kontakter med grannlandet Rwanda. Enligt en tidigare läckt redogörelse av oberoende rapportörer, ställd till FN, har Rwanda gett militärt stöd till rebellgruppen. Även USA:s utrikesdepartement befarar inblandning från Rwanda, vilket helt förnekas av Kigali.

FRÅN FÖRSTASIDAN