sjukdomar

Vanliga bakterier har dödat flera människor i Europa i år

Minst 35 döda av streptokocker i Danmark

FOTO: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT
Minst 35 personer i Danmark har avlidit till följd av en invasiv streptokockinfektion sedan i december, enligt folkhälsomyndigheten Statens Serum Institut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Slå på ljud

Två av de döda var barn under 15 år, uppger myndigheten för danska TV2. Antalet smittofall har ökat kraftigt. Invasiva infektioner är de där streptokockbakterierna har spridit sig och orsakat förvärrade tillstånd, som till exempel sepsis. Hos yngre orsakar de ofta scharlakansfeber.

Streptokocker har spridits i snabb takt i flera europeiska länder de senaste månaderna och det handlar om så kallad grupp A-streptokocker. I Storbritannien har minst 40 barn avlidit då smittan fått allvarliga följder.

Har funnits fall i Sverige också

Även i Sverige har det rapporterats ovanligt många fall hos barn under de senaste månaderna, vilket Läkartidningen har rapporterat. Här har det dock inte lett till några dödsfall så vitt känt och siffrorna beskrivs som "förhållandevis små".

– Ökningen beror sannolikt på att vi har ökade kontakter igen och att immuniteten i samhället är sämre. Det här är egentligen den första vintersäsongen på länge som vi inte har några restriktioner, sade statsepidemiolog Anders Lindblom till Läkartidningen häromdagen.

Han uppmanade samtidigt vården att vara vaksam på symtom för infektion av grupp A-streptokocker och underströk att det är viktigt att upptäcka det.

FOTO: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN