USA: Uppgifter om våroffensiv läckt på Twitter

USA: Uppgifter om våroffensiv läckt på Twitter

Hemliga dokument med information om hur USA och Nato ska hjälpa Ukraina med en våroffensiv mot Ryssland har läckt ut på sociala medier. Arkivbild.

Kateryna Klochko/AP/TT
Hemliga dokument med detaljer om hur USA och Nato planerar att hjälpa Ukraina att förbereda sig inför en våroffensiv mot Ryssland har läckt ut på sociala medier.
Det amerikanska försvarsdepartementet arbetar nu för att radera dokumenten från plattformarna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De hemliga dokumenten har spridits på Twitter och Telegram, och uppges bland annat innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information, skriver New York Times.

Bland annat finns här information om hur USA och Nato hjälper Ukraina inför en kommande motoffensiv mot Ryssland.

Det amerikanska försvarsdepartementet arbetar nu för att radera dokumenten från plattformarna.

"Vi är medvetna om inläggen på sociala medier, och departementet undersöker nu saken", säger presstalespersonen Sabrina Singh.

Var dokumenten kommer ifrån är oklart, men delar av dem tycks ha redigerats. Exempelvis har de ryska dödstalen skrivits ned, vilket kan tolkas som ett försök att sprida desinformation från ryskt håll, enligt analytiker som tidningen talat med.

Dokumenten innehåller inga specifika detaljer kring var, när och hur Ukraina planerar att inleda sin offensiv, som enligt amerikanska källor troligtvis kommer att ske inom den kommande månaden.

Dock kan "ett tränat öga" i form av exempelvis en underrättelseofficer eller en person med militär bakgrund hitta många ledtrådar, enligt New York Times.

FRÅN FÖRSTASIDAN