USA-läckan: Tiotusentals kan se topphemlig data

USA-läckan: Tiotusentals kan se topphemlig data

Sydkoreansk tv rapporterar om Pentagonläckan, som bland annat sägs innehålla information om amerikansk övervakning av Sydkorea.

Ahn Young-joon/AP/TT
Varför hade en 21-årig menig i Massachusetts nationalgarde tillgång till topphemliga dokument om USA:s försvarsmakt?
Gripandet av Jack Teixeira, som misstänks stå bakom den omfattande läckan av amerikanska försvarshemligheter, väcker frågor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I amerikanska medier hopar sig både undringar och kritik. Hur kunde det ske? Hur många människor har egentligen tillräckligt hög säkerhetsklassning för att ha tillgång till den typ av sekretessbelagda uppgifter som nu läckts?

– Bara tanken på att en 21-årig grabb kan avslöja källor och metoder kring hur vi spionerar (...). Inkompetensen är häpnadsväckande, säger expresidenten George W Bushs talskrivare Marc Thiessen till Fox News "The Story".

Jack Teixeira är långt ifrån ensam. Från medlemmar i nationalgardet på baser i Massachusetts till ambassadpersonal och Natogeneraler – amerikanska soldater och byråkrater världen över innehar samma säkerhetsklassning som den gripne, skriver The New York Times.

Tusentals har tillgång

Med den kan de se skyddade sajter inom Pentagon och andra underrättelsetjänster som är dolda för allmänhetens ögon, men även dagliga underrättelsebriefings, lägesrapporter och detaljerade amerikanska omvärldsanalyser.

– Det är helt uppenbart att alltför många människor har tillgång till alltför mycket topphemlig information, mer än de behöver, säger Evelyn Farkas, utrikespolitisk analytiker som jobbade i expresident Barack Obamas regering, till The New York Times.

Tusentals – om inte tiotusentals – amerikaner har enligt Pentagon tillgång till den typen av material. Dessutom innehar så gott som alla andra som arbetar för Pentagon eller andra säkerhetsbyråer nästa säkerhetsklassning, som även den ger tillgång till mängder av hemligstämplat material på något lägre nivå.

Ändrades efter 9/11

Enligt amerikanska medier härrör mycket av problematiken från omfattande regeländringar som infördes efter terrorattackerna den 11 september 2001. Underrättelsetjänster började då att aktivt dela mer hemligstämplad information med varandra, enligt Glen Gerstell, tidigare chefsjurist vid USA:s nationella säkerhetsmyndighet (NSA).

Den ursprungliga tanken var god, säger han till The New York Times. Men det har gått överstyr.

– Vi har överdrivit och gjort det så behändigt och enkelt för ett brett spektrum av människor att ha tillgång, just för att vi aldrig mer vill hamna i en situation där vi kunde ha förebyggt något om vi bara hade delat med oss av en viss information.

"Äventyra amerikanska liv"

Samtidigt är vissa snabba med att använda läckan till att försöka plocka politiska poänger. Den republikanske presidentaspiranten Tim Scott ifrågasätter varför Teixeira hade tillgång till så känsligt material.

– Vi pratar troligen om att äventyra amerikanska liv. Vi pratar om att försvaga vår relation med våra allierade, att stärka våra motståndare och att avslöja planer på attacker och samordning för Ukraina och andra allierade, säger han till Fox News "America Reports".

21-årige Jack Teixeira jobbade sedan 2019 för den militära reservstyrkan flygnationalgardet, som är en del av USA:s nationalgarde. Han innehar graden ”airman first class”, som på svenska kan översättas till utbildad menig, och arbetade när han greps inom gardets underrättelseenhet.

Teixeira ska framträda i en federal domstol i Boston under fredagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN