USA kritiseras för klustervapenbeslut

08 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att hans land har undertecknat en konvention som förbjuder klusterammunition. Arkivbild.
Kritiken mot USA:s beslut att skicka klusterammunition till Ukraina växer bland de allierade.
Ryssland kallar i sin tur beslutet för "en desperat handling" som visar på "svaghet".
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov har välkomnat USA:s beslut att skicka klusterbomber till landet, rapporterar The Guardian.

Han säger på Twitter att de nya vapnen "kommer i hög grad att hjälpa oss att befria våra territorier vilket kommer att rädda ukrainska soldaters liv".

Han uppger också att ammunitionen "inte kommer att användas på det officiellt erkända ryska territoriet".

Men samtidigt hörs kritiska röster från Ukrainas allierade.

Nej till klusterbomber

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak säger att Storbritannien är ett av de 123 länder som har undertecknat konventionen om klusterammunition, som förbjuder användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber.

Spaniens försvarsminister Margarita Robles säger att hennes land håller fast vid åtagandet att viss ammunition inte ska skickas till Ukraina, skriver BBC.

– Nej till klusterbomber och ja till det legitima försvaret av Ukraina, som i vår mening inte bör utföras med klusterbomber, säger hon.

Annons

Även om Tyskland också undertecknat avtalet uttrycker landet mer förstående för USA:s beslut.

– Vi är säkra på att våra amerikanska vänner inte fattade beslutet om att leverera sådan ammunition lättvindigt, sade den tyske regeringstalesmannen Steffen Hebestreit, enligt BBC.

Efter att Vita huset tillkännagivit beslutet i fredags sade USA:s president Joe Biden att beslutet hade fattats i samråd med landets allierade.

"Desperat handling"

Från ryskt håll menar man att USA:s beslut att skicka klusterbomber visar på "den aggressiva anti-ryska inriktning som USA tagit och som eftersträvar att förlänga konflikten i Ukraina så länge som möjligt".

"Det är en desperat handling och visar på svaghet mot bakgrund av misslyckandet av den så omtalade ukrainska motoffensiven", säger utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i ett uttalande.

Hon säger vidare att det senaste "mirakelvapnet" inte kommer ha någon inverkan på "den speciella militäroperationen", som den ryska invasionen kallas officiellt.

Annons

Zakharova säger även att Ukrainas löfte att inte använda den kontroversiella ammunitionen ansvarsfullt "inte är värt någonting".

Ryssland använder själv klusterbomber i Ukraina.

Annons