USA avslutar sökandet efter ballongrester

USA avslutar sökandet efter ballongrester

FBI:s specialagenter undersöker bevismaterial i utredningen om den misstänkta spionballongen.

FBI/AP/TT
Den amerikanska militären har avslutat sökandet efter rester av den misstänkta spionballongen och ytterligare två föremål som skjutits ned över Alaska och över Huronsjön på gränsen mellan USA och Kanada.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var den 4 februari som en ballong sköts ned utanför South Carolinas kust av en amerikansk AIM-9X-robot efter att i flera dagar ha färdats i amerikanskt luftrum.

Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Från kinesiskt håll hävdar man i stället att det rörde sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

Nu har sökinsatsen i utredningen avslutats och de sista upphittade resterna från den misstänkta spionballongen ska skickas till FBI för undersökning.

Militären avslutar också sökandet som pågått efter två andra incidenter med nedskjutna föremål. Den 11 februari sköt ett amerikanskt stridsflygplan ned ett föremål över Alaska och den 13 februari sköts ännu ett främmande föremål ned i luften över Huronsjön på gränsen mellan USA och Kanada.

Trots en omfattande sökinsats i områdena har inga rester av de okända föremålen kunnat hittas, enligt ett uttalande.

Den senaste tidens händelser har lett till en försämring i den redan hårt ansträngda relationen mellan USA och Kina.

FRÅN FÖRSTASIDAN