Uppskattning: Så många ryssar har stupat

10 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kvarlevorna av en rysk soldat bärs bort från en krater som han hittades i, invid en förstörd skolbyggnad i orten Virnopillja. Bilden togs den 6 juli. Arkivbild.Evgeniy Maloletka/AP/TT
Omkring 47 000 ryska soldater har stupat i kriget i Ukraina, enligt en ny och oberoende uppskattning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De oberoende ryska nyhetssajterna Meduza och Mediazona har tillsammans med den ryske statistikern Dmitrij Kobak tittat på öppet källmaterial i form av bland annat publicerade dödsrunor, offentliga arvshandlingar och invånarstatistik.

Deras uppskattning har stora marginaler eftersom mörkertalet är svårbedömt. Mellan 40 000 och 55 000 ryska män under 50 års ålder hade dödats inom ramen för kriget fram till och med den 27 maj i år, beräknar de.

Om man lägger till antalet män som skadats så allvarligt att de inte kan återgå i strid så uppgår antalet till minst 125 000. I dessa siffror räknas ryska medborgare in och därmed inte soldater som strider för de självutropade och ryskstödda republikerna i östra Ukraina.

Under 15 månaders fullskaligt krig i Ukraina tycks därmed tre gånger så många ryska soldater ha dödats som under de tio års krig som Sovjetunionen bedrev i Afghanistan.

Ukraina och dess allierade hävdar att det ryska dödstalet är mycket högre, medan Ryssland inte har lämnat några officiella dödstal på länge.

Annons

Mediazona för sedan tidigare protokoll över antalet helt bekräftat döda ryska soldater, tillsammans med brittiska BBC. Den 30 juni hade de identifierat 26 801 ryska soldater som definitivt dödade.

Annons