Uppretat Armenien: Putin lämnar oss i sticket

Uppretat Armenien: Putin lämnar oss i sticket

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan under tisdagens pressträff i huvudstaden Jerevan.

Tigran Mehrabyan/AP/TT
Armeniens premiärminister anklagar än en gång Ryssland för att lämna sin kaukasiska bundsförvant i sticket.
I ljuset av rädslan för en eskalering i konflikten med Azerbajdzjan vänder Armenien nu blicken västerut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan har den senaste tiden blivit alltmer kritisk mot den ryskledda militäralliansen ODKB (CSTO på engelska), som han anser ha misslyckats med löftet att skydda Armenien i den pågående konflikten med grannen Azerbajdzjan om den omtvistade regionen Nagorno-Karabach.

När nya dödliga strider bröt ut i regionen i höstas vädjade Armenien till ODKB om hjälp – utan att få gehör, trots att Ryssland har en permanent militärbas i landet. Kremls inblandning i Kaukasien uppges ha minskat i takt med att Rysslands militär fått fullt upp i Ukraina.

Ringdes med Putin

Under en pressträff på tisdagen uppger den armeniske premiärministern att risken för en upptrappning i Nagorno-Karabach är "väldigt hög" och att Azerbajdzjans retorik blir alltmer aggressiv.

Enligt Pasjinjan talade han under måndagen i telefon med Rysslands president Vladimir Putin och uttryckte då sin oro över situationen.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar med i huvudsak armenisk befolkning.

Välkomnar hjälp från andra

I december inledde en grupp azerbajdzjanska demonstranter, som påstod sig vara klimataktivister, en blockad av Latjinpasset som utgör den enda vägen in och ut ur den omstridda regionen. Blockaden har lett till att över 100 000 människor lider brist på mat och andra basvaror och ytterligare spätt på den infekterade relationen mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Bristen på stöd från Moskva har gjort att Armenien nu vänder blicken västerut. Under tisdagens pressträff säger Pasjinjan att han skulle välkomna hjälp från andra länder, så som USA och Tyskland, med medlande i konflikten då "existerande säkerhetsarkitektur inte fungerar".

FRÅN FÖRSTASIDAN