Uppgifter: 110 gripna i Turkiet

Uppgifter: 110 gripna i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett tal på ett valmöte i Istanbul i fredags.

Francisco Seco/AP/TT
110 personer har gripits i Turkiet, uppger poliskällor för flera medier.
Gripandena gjordes i 21 provinser, bland annat i kurdiskdominerade Diyarbakir. Enligt uppgifterna är orsaken misstankar om terrorkopplingar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Räderna, som genomfördes bara veckor innan Turkiet går till val den 14 maj, benämns av källorna som en antiterror-insats.

Statliga mediebolaget TRT rapporterar att polisen bland annat har frihetsberövat personer som misstänks för att ha finansierat Kurdistans arbetarparti (PKK) – terrorstämplat av Turkiet, EU och USA – eller för att ha rekryterat nya medlemmar till gruppen.

En del av de gripna misstänks för att ha överfört pengar till PKK från kommuner som styrs av landets största prokurdiska parti HDP, det nästa största oppositionspartiet i parlamentet som många bedömare tror kan bli kungamakare efter valet i maj.

Enligt en juristorganisation i Diyarbakir kan det sammanlagt vara så många som 150 personer som har gripits, bland dem 20 advokater, fem journalister, tre skådespelare och en politiker.

Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan har ofta anklagat HDP för kopplingar till PKK, vilket partiet förnekar.

Nyligen meddelade HDP att partiet inte kommer att presentera en egen presidentkandidat inför valet, vilket ger indirekt stöd till oppositionskandidaten Kemal Kilicdaroglu.

FRÅN FÖRSTASIDAN