TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Uppgifter: 110 gripna i Turkiet

25 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett tal på ett valmöte i Istanbul i fredags.
110 personer har gripits i Turkiet, uppger poliskällor för flera medier.
Gripandena gjordes i 21 provinser, bland annat i kurdiskdominerade Diyarbakir. Enligt uppgifterna är orsaken misstankar om terrorkopplingar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Räderna, som genomfördes bara veckor innan Turkiet går till val den 14 maj, benämns av källorna som en antiterror-insats.

Statliga mediebolaget TRT rapporterar att polisen bland annat har frihetsberövat personer som misstänks för att ha finansierat Kurdistans arbetarparti (PKK) – terrorstämplat av Turkiet, EU och USA – eller för att ha rekryterat nya medlemmar till gruppen.

En del av de gripna misstänks för att ha överfört pengar till PKK från kommuner som styrs av landets största prokurdiska parti HDP, det nästa största oppositionspartiet i parlamentet som många bedömare tror kan bli kungamakare efter valet i maj.

Enligt en juristorganisation i Diyarbakir kan det sammanlagt vara så många som 150 personer som har gripits, bland dem 20 advokater, fem journalister, tre skådespelare och en politiker.

Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan har ofta anklagat HDP för kopplingar till PKK, vilket partiet förnekar.

Nyligen meddelade HDP att partiet inte kommer att presentera en egen presidentkandidat inför valet, vilket ger indirekt stöd till oppositionskandidaten Kemal Kilicdaroglu.

Annons