Uppblossade protester i Iran efter avrättningar

Uppblossade protester i Iran efter avrättningar

Iranier protesterar mot regimen i Teheran i oktober. På grund av regimens inskränkningar av internet finns få bilder från protesterna att tillgå.

AP/TT
I flera iranska städer samlas demonstranter ännu en gång på gatorna. Protesterna beskrivs som de största på flera veckor.

På videoklipp från huvudstaden syns tungt utrustad kravallpolis på gatorna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I videoklipp från Teheran och andra städer hörs demonstranter sjunga regimkritiska sånger och ramsor, rapporterar The Guardian. Protesterna, som inleddes under natten till fredagen, uppges vara extra stora då det gått 40 dagar sedan avrättningen av två män som greps i samband med protesterna.

Den första formella sorgeperioden varar enligt iransk tradition i 40 dagar, varpå en minnesstund ska hållas.

Enligt människorättsgrupper hålls protester i bland annat Teheran, Arak, Esfahan, Izeh och Karaj. På videoklipp publicerade av Oslobaserade Hengaw ses brinnande vägavspärrningar i Sanandaj, en av de kurdiska städer som varit nav för de landsomfattande iranska protesterna. På klipp från huvudstaden syns tungt utrustad polis patrullera gatorna.

Hundratals människor har dödats, tiotusentals har frihetsberövat och flera har avrättats i samband med de protester som inleddes med Mahsa Zhina Aminis död i september. Den 22-åriga kurdiska kvinnan dog i den hårdföra moralpolisens förvar i Teheran efter att ha gripits anklagad för att inte ha burit den obligatoriska slöjan på "korrekt" vis.

Sedan dess har protester mot regimen och dess förtryck av kvinnor rasat med jämna mellanrum. På grund av regimens hårda begränsningar av internet läcker dock få uppgifter ut ur Iran och information om döda och gripna är svår att verifiera.

FRÅN FÖRSTASIDAN