Ukraina: Ryssland är en terroriststat

06 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fredspalatset i Haag rymmer Internationella domstolen. Arkivbild.
Ukraina kallar Ryssland terroriststat och hävdar att förstörelsen av Kachovkadammen är del av ett försök att radera landet från kartan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De båda sidorna möts nu i Internationella domstolen i Haag (ICJ) sedan Ukraina 2017 stämt Ryssland för stöd till separatister i östra Ukraina.

– Ryssland kan inte slå oss på slagfältet så de riktar in sig på civil infrastruktur för att tvinga oss till underkastelse, sade den ukrainske diplomaten Anton Korynevytj.

– Ryssland agerar som en terroriststat. Men ett sådant agerande uppstår inte ur tomma intet. Det är den tragiska men logiska följden av situationen vi uppmärksammade domstolen på 2017.

Ukraina stämde Ryssland för att ha brutit mot FN:s konvention om finansiering av terrorism eftersom man anser att Ryssland brutit mot FN-konventionen genom att leverera vapen och pengar till rysstödda separatister i östra Ukraina.

Kiev kräver att Moskva betalar skadestånd för attacker i området, inklusive nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17 som krävde 298 människors liv.

Moskva kommer att lägga fram sina argument på torsdag.

Annons

Ukraina har lämnat in en separat stämning för invasionen 2022 där man anklagar Ryssland för planerat folkmord.

ICJ grundades 1946 i syfte att lösa tvister mellan stater.

Annons