Ukraina letar svaga punkter vid fronten

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ukrainska soldater nära Bachmut i regionen Donetsk. Arkivbild.Iryna Rybakova/AP/TT
Ukrainas motoffensiv har bara börjat.
Militären försöker i nuläget hitta lämpliga områden att sätta in de tunga brigaderna, bedömer överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ukraina rapporterar om framsteg på flera platser vid fronten, där landets motoffensiv är igång sedan en tid. Försvarsdepartementet har bland annat hävdat framsteg i länen Donetsk och Zaporizjzja.

– Utvecklingen är i linje med vad man kan förvänta sig, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Han bedömer att motoffensiven just nu befinner sig i skarven mellan en inledande fas och nästa fas.

Spaningsanfall i syd

– Det förefaller som att Ukraina fortsatt får framgångar med sina spaningsanfall längs den södra fronten, åtminstone delvis, och att det också verkar som att man går framåt vid sidorna av Bachmut, säger Paasikivi.

Ett spaningsanfall är en fas där man försöker utvärdera vid vilka områden längs med fronten som försvaret är svagare, och där det därför kan vara lämpligt att sätta in de tyngre brigaderna i nästa fas av offensiven.

– Det är lättare förband som nu känner på och trevar längs den 10–15 mil breda fronten för att avgöra var man ska sätta in brigaderna. Jag har inte sett att man har börjat rulla än, säger Joakim Paasikivi.

Annons

"Naturlig del"

Han får stöd av analytiker vid amerikanska Institute for the study of war (ISW). Tankesmedjan bedömer att den inledande fasen av den ukrainska motoffensiven till stor del handlar om att förbereda sig för en bredare offensiv, där målen ännu inte är så tydliga.

Den inledande fasen är en viktig del, poängterar Paasikivi. Att hoppa över den fasen skulle innebära ett stort risktagande.

– Det här är en ganska naturlig del av en större offensiv, säger han.

Annons