Ubåten: Uppgifter om "tragisk förlust"

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Miniubåten försvann i söndags. Arkivbild.
"Ett område med vrakdelar har upptäckts inom sökområdet nära Titanic av en undervattensfarkost", meddelar den amerikanska kustbevakningen.
Kustbevakningen ska hålla en pressträff kring 21-tiden om fynden – men enligt ett dokument som CNN tagit del av bedöms vrakdelarna komma från den saknade miniubåten Titan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt CNN:s uppgifter ska det handla om skrovdelar och de ska ha hittats på havsbotten ungefär 500 meter från Titanics för.

Efter att uppgiften om att vrakdelar hittats gick även det företag vars undervattensfarkost hittade vrakdelarna ut med ett uttalande på sin hemsida – som kort därpå togs bort –som sade att "fokus just nu ligger på familjerna till de på Titan och deras tragiska förlust", rapporterar Sky News.

Inga uppgifter om att det rör sig om vrakdelar från Titan har ännu bekräftats av myndigheterna.

Den 6,5 meter långa Titan gick ned under havsytan i söndags med fem personer ombord – för att besöka oceanångaren Titanics vrak – men den tycks sedan själv ha råkat ut för någon form av olycka. Lite mindre än två timmar efter avfärd bröts all kontakt med farkosten.

Förstärkning från Frankrike

David Mearn, som är räddningsexpert och vän till två av personerna ombord, sade tidigare i sin tur till Sky News och BBC att de hittade delarna ska handla om det nedre fundamentet och också bakre delar av Titan, enligt uppgifter till honom.

Annons

Enligt Mearn ska delarna bekräfta att vrakdelarna kommer från den försvunna ubåten.

Under de senaste dagarna har en sökinsats trappats upp ju längre tiden har lidit med förstärkning från flera länder, så som Frankrike. Men fartygen som har sökt har arbetat på en yta motsvarande fem gånger Vänerns storlek – där havet kan vara 4 000 meter djupt.

En fransk djuphavsrobot sändes ned tidigare under torsdagen för att genomsöka vattnen kring Titanics vrak.

Syret i den lilla farkosten beräknades räcka till 13-tiden på torsdagen, svensk tid.

Fem personer ombord

Personerna ombord när ubåten sänktes ner var en pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood, den brittiska miljardären Hamish Harding, Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten samt den franske upptäckaren och Titanicexperten Paul-Henry Nargeolet.

Farkosten har tidigare genomfört flera expeditioner till Titanicvraket. Förra året reste sammanlagt 28 personer med ubåten för att få chans att se det berömda vraket på nära håll. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till vraket.

Annons

Turerna anges ha kostat upp till 250 000 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor) per person. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar.

Annons