Tyskland utvisar Irandiplomater efter dödsdom

Tyskland utvisar Irandiplomater efter dödsdom

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Peter Kneffel/AP/TT
Tyskland utvisar två iranska diplomater sedan en iransk domstol dömt en person med både tyskt och iranskt medborgarskap till döden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dödsdomen mot Jamshid Sharmahd på tisdagen fördömdes "i de starkaste ordalag" av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz på onsdagen, och utrikesminister Annalena Baerbock meddelade att två diplomater på den iranska ambassaden i Berlin måste lämna landet då de är "persona non grata".

De starka och unisona reaktionerna från regeringen i Berlin förstärktes av Scholz hårda kommentar riktad mot styret i Teheran:

"Irans regim bekämpar det egna folket på varje möjligt sätt och visar ingen respekt för mänskliga rättigheter", skrev Scholz på sociala medier och uppmanade Iran att häva dödsdomen.

Enligt revolutionsdomstolen i Teheran dömdes 67-årige Jamshid Sharmahd för att ha lett en grupp anklagad för terrordåd mot en moské i Iran.

Sharmahd hade uppehållstillstånd i USA och var bosatt i Kalifornien. Enligt hans anhöriga, som hävdar att samtliga åtalspunkter är fabricerade, rövades han bort från flygplatsen i Dubai när han var på väg till Indien.

Gruppen som Sharmahd påstås leda, kallad Tondar, är baserad i USA och vill störta styret i Iran och återupprätta den iranska monarkin. Enligt Iran låg de bakom ett dödligt bombdåd mot en moské i staden Shiraz 2008. Tre män har tidigare avrättats för attentatet och ytterligare två har dömts till döden.

FRÅN FÖRSTASIDAN