Tysk IS-kvinna döms – höll yazidier som slav

Tysk IS-kvinna döms – höll yazidier som slav

Domstolen i Koblenz i Rheinland-Pfalz dömde kvinnan till nio års fängelse. Arkivbild.

Martin Meissner/AP/TT
En tysk kvinna har dömts till över nio års fängelse för bland annat att ha hållit en yazidisk kvinna som slav, för medhjälp till krigsbrott och folkmord.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 37-åriga kvinnan – som var medlem i terrorgruppen Islamiska staten (IS) mellan 2014 och 2019 – förklarades även skyldig till brott mot mänskligheten och för medlemskap i en utländsk terrororganisation, enligt domstolen i Koblenz i Rheinland-Pfalz.

Kvinnan reste med sin man till Syrien för att gå med i jihadistgruppen. Paret bodde ett tag i Irak och flyttade sedan tillbaka till Syrien.

Från 2016 höll paret den yazidiska kvinnan, som då var 22 år, som slav. Hon hade hållits fången av IS sedan 2014.

Tvingades arbeta och våldtogs

Den dömda kvinnan höll vakt för att förhindra den andra kvinnan att fly och tvingade henne att utföra hushållsarbete och följa islamiska ritualer. Hennes man våldtog och misshandlade den yazidiska kvinnan regelbundet, med fruns vetskap.

– Den tyska kvinnan var som en gäst. Jag skulle göra allt hennes arbete och till och med ta hand om hennes barn. Rummet hon sov i ville hon inte städa, säger den yazidiska kvinnan till Sky News.

– Allt detta tjänade IS uttalade syfte, att utplåna yazidernas tro, sade åklagaren tidigare under rättegången.

Folkmord begicks

Yazidierna är en minoritet som finns främst i norra Irak, men finns också i Syrien och Turkiet. 2014 tog IS över stora delar av Irak och Syrien och dödade omkring 1 200 yazidier och förslavade upp emot 12 000 kvinnor och flickor. Kvinnorna torterades, våldtogs och tvingades arbeta för IS, enligt Sky News.

FN utredde massakern och drog slutsatsen att det fanns övertygande bevis för att folkmord begicks. En tysk domstol utfärdade 2021 den första domen i världen som erkände IS terrorhandlingar gentemot yazidier som folkmord.

Den dömda greps i mars i fjol när hon återvände till Tyskland.

FRÅN FÖRSTASIDAN