Twitter stämplar NPR som "statsanknutet"

Twitter stämplar NPR som "statsanknutet"

Arkivbild på Twitters kontor i San Francisco.

Jeff Chiu/AP/TT
Twitter har stämplat det amerikanska public service-bolaget NPR som "statsanknutet".
I och med beslutet hopar sig frågetecknen kring Twitters framtid efter Elon Musks övertagande alltmer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Public service-bolaget NPR – som säger sig arbeta helt oberoende av USA:s regering – reagerade med bestörtning på Twitters beslut.

"NPR står för yttrandefrihet och att hålla makthavare ansvariga. Det är oacceptabelt att Twitter stämplar oss så här. En kraftfull och levande fri press är nödvändig för vår demokratis välbefinnande", säger bolagets vd John Lansing i ett uttalande publicerat av NPR.

Bolaget uppger att de får mindre än en procent av sin årliga budget från den amerikanska staten.

Svaret: Bajsemoji

Märkningen på NPR:s konto är densamma som Twitter använder för att markera konton som uttalat fungerar som statliga språkrör eller propagandaorgan i länder som Kina och Ryssland.

När NPR mejlade Twitters pressavdelning för att be om en förklaring fick de tillbaka ett autosvar med en bajsemoji – ett meddelande som Twitter enligt NPR har skickat till journalister i flera veckor.

Enligt Twitters egna policy används märkningen ifråga för medieföretag där "staten utövar kontroll över det redaktionella innehållet genom ekonomiska resurser, direkt eller indirekt politisk press, och/eller kontroll över produktion och distribution". Så sent som i tisdags stod det uttryckligen i policyn att "statsfinansierade medieorganisationer som BBC i Storbritannien eller NPR i USA" inte definieras som statsanknutna – rader som nu är raderade.

Kritik mot dyr bock

Sedan Teslachefen Elon Musk tog över Twitterrodret 2022 har skandalerna avlöst varandra. Bland annat valde Musk strax efter övertagandet att skära ner radikalt på personalstyrkan. Parallellt har frågetecknen kring var Musks Twitter egentligen är på väg hopat sig.

Den senaste veckan har flera medier kritiserat Twitters månadsavgift för den blå bock som "verifierar" konton på det sociala nätverket.

Exempelvis har The New York Times förlorat sin bock sedan de vägrat betala avgiften på 1 000 dollar i månaden, motsvarande drygt 10 000 svenska kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN