Tvist om påstådda vapenleveranser till Ryssland

Tvist om påstådda vapenleveranser till Ryssland

Sydafrika president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.

Jerome Delay/AP/TT
USA:s ambassadör i Sydafrika anklagar landet för att i hemlighet ha tillhandahållit Ryssland vapen.
Landets regering tillbakavisar påståendena och säger att uttalandet undergräver samarbetsandan mellan Sydafrika och USA.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den amerikanske ambassadören Reuben Brigety sade vid en presskonferens på torsdagen att USA misstänker att vapen och ammunition i december lastades på ett ryskt fraktfartyg som lade till vid en flottbas i Kapstaden. Detta trots att Sydafrika inte har velat ta ställning gällande Rysslands krig i Ukraina.

"Även om det inte har presenterats några bevis som stöder dessa anklagelser så har regeringen åtagit sig att inleda en oberoende utredning", säger president Cyril Ramaphosas talesperson Vincent Magwenya i ett uttalande.

USA:s utrikesdepartement mildrade då tonen något efter ambassadör Brigetys inledande uttalande och sade att man välkomnar en sådan utredning.

Sydafrika säger att man vill förbli neutral till kriget i Ukraina och har förespråkat dialog för att avsluta kriget. Men kritiker menar att så inte är fallet. Tidigare i år hölls exempelvis en gemensam militärövning med Ryssland och Kina.

FRÅN FÖRSTASIDAN