Tvååring bland de döda i attacker mot Ukraina

Tvååring bland de döda i attacker mot Ukraina

Brandmän arbetar för att släcka en brand efter att ett bostadshus träffats av ryska missiler i den ukrainska staden Uman.

Bernat Armangue/AP/TT
Små barn är bland de döda och skadade efter att Ryssland attackerat flera ukrainska under natten mot fredag. Minst 12 civila har dött.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flyglarmet ljöd över hela Ukraina under fredagsmorgonen, samtidigt som det rapporterades om explosioner i flera städer. Totalt avfyrades mer än 20 ryska kryssningsrobotar och två drönare i attackerna, som krävt minst 12 civila offer.

Bostadshus träffat

I Uman, en stad med 80 000 invånare drygt 20 mil söder om Kiev, har minst tio civila dödats och 17 personer skadats efter att två ryska projektiler träffade ett niovåningshus tidigt under fredagsmorgonen. En av de dödade var en 75-åring som befann sig i sin lägenhet i ett närliggande bostadshus, enligt räddningspersonal på platsen. Bland de skadade är det enligt uppgift tre små barn, som räddats ur rasmassorna.

Överlevande från attacken i Uman beskriver om skräckfyllda ögonblick.

– Allt glas blåstes ut, allt blåstes ut. Till och med takkronan föll ned. Allt var täckt i glas, säger Umanbon Olha Turina till nyhetsbyrån AP.

I staden Dnipro har en kvinna och ett tvåårigt barn dödats, skriver stadens borgmästare på sociala medier.

Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari förra året har Ryssland genomfört flera attacker med långdistansmissiler, och vissa av dem har träffat civila områden.

Ukraina anklagar Ryssland för att medvetet attackera civila mål, något som Kreml förnekar.

Första attacken på 51 dagar

Även Kiev attackerades, skriver huvudstadsregionens militäradministration på Telegram. Där ska elva robotar ha skjutits ned av det ukrainska luftvärnet, i den första ryska robotattacken mot huvudstaden på 51 dygn. Inga skadade civila har rapporterats från Kiev, men det är ännu oklart om något mål har träffats.

Även i städerna Krementjuk och Poltava, i de centrala delarna av landet, har det rapporterats om explosioner. Liksom i staden Mykolajiv, i södra Ukraina.

Attackerna kommer efter Natos besked om att 98 procent av de utlovade stridsfordonen, 1 550 pansarfordon och 230 stridsvagnar, har levererats till Ukraina.

Natos generalsekreterare sade i samband med det att Ukraina "nu har den militära kapacitet som behövs för att återerövra territorium".

FRÅN FÖRSTASIDAN