Två fall av fågelinfluensa i kambodjansk by

Två fall av fågelinfluensa i kambodjansk by

En djurskyddsinspektör och en militärpolis sätter upp anslag om fågelinfluensa i östra Kambodja. Nyligen avled en elvaårig flicka i sjukdomen.

Kambodjas hälsodepartement/AP/TT
Pappan till den kambodjanska flicka som nyligen dog i fågelinfluensa har visat sig vara smittad av viruset. Världshälsoorganisationen (WHO) betecknar smittläget som oroande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den elvaåriga flickan insjuknade för drygt en vecka sedan med hög feber, hosta och halsont och avled senare på sjukhus. I fredags meddelade de kambodjanska hälsomyndigheterna att även flickans far har testats positivt för viruset, dock utan att visa symtom.

Totalt tolv personer i flickans hemby har undersökts, men pappan var den ende med positivt testresultat. Hur han har smittats är ännu okänt.

WHO står i tät kontakt med de kambodjanska myndigheterna för att hålla sig fullt informerade om fallen.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har viruset spridit sig och orsakat utbrott bland fåglar och däggdjur på flera håll i världen.

– Situationen är oroande med tanke på spridningen bland fåglar runt om i världen, och de ökande antalen fall bland däggdjur, däribland människor, säger Sylvie Briand, chef för WHO:s globala smittskyddsenhet.

Risken för att människor ska drabbas bedöms dock som låg.

"Det är anmärkningsvärt hur få människor som har smittats", kommenterar professor James Wood vid den veterinärmedicinska fakulteten vid University of Cambridge och tillägger att det kambodjanska fallet inte signalerar att situationen plötsligt förändrats.

FRÅN FÖRSTASIDAN