TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Tusentals gränspoliser på plats – ny lag i kraft

12 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Många migranter korsade gränsen under torsdagen genom att vada eller simma över floden Rio Grande till den amerikanska sidan.
Stämningen är spänd vid USA:s gräns mot Mexiko när nya gränsregler i dag träder i kraft.
24 000 poliser och soldater har skickats till gränsen, där tiotusentals människor samlats på den mexikanska sidan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Natten innan det så kallade Title 42-undantaget hävs rapporteras ha varit lugn på den amerikanska sidan av gränsen mot Mexiko, uppger NBC. Samtidigt har upp till 400 migranter samlats i den mexikanska orten Juárez, som ligger vid gränsen mot Texas under de senaste dagarna, enligt amerikansk polis. Ytterligare tiotusentals människor har samlats längs med landets gräns mot Mexiko.

"Gränsen är inte öppen"

Enligt Alejandro N. Mayorkas, USA:s minister för inrikes säkerhet, har 24 000 gränspatrullpoliser och soldater skickats till gränsen inför upphävandet av Title 42.

"Gränsen är inte öppen. Människor som inte kommer hit på laglig väg kommer nu att mötas av hårdare konsekvenser", säger Mayorkas, enligt NBC.

Många migranter passade också på att korsa gränsen under torsdagen genom att vada eller simma över floden Rio Grande till den amerikanska sidan för att hinna ta sig till USA innan den nya lagstiftningen träder i kraft vid midnatt.

Hårdare straff

Title 42, som togs i bruk under coronapandmin, innebär att gränspolisen snabbt har kunnat avvisa personer med hänvisning till smittspridningen. Vid midnatt ersätts den av Title 8, som ska ge större möjligheter för migranter som hävdar asylskäl att få dessa undersökta.

Men lagen innebär också betydligt hårdare straff för den som inte söker asyl på ett godkänt sätt. Personer som korsar gränsen illegalt riskerar att portas i fem år och kan dessutom komma att dömas för brott.

Annons