Tusentals fångar på plats i nytt jättefängelse

Tusentals fångar på plats i nytt jättefängelse

De 2|000 första fängslade gängmedlemmarna har förts till det nya jättefängelset i Tecoluca, El Salvador. Bilden kommer från presidentkansliet i El Salvador.

Foto: El Salvadors presidentkansli/AP/TT
Det beskrivs som det största i Nord- och Sydamerika, och ska kunna rymma 40 000 fångar. Nu har jättefängelset i El Salvador invigts.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det rör sig inte om några bandklippningar eller pompösa tal när portarna till El Salvadors nyöppnade storfängelse öppnade.

I stället transporterades 2 000 fångar, tatuerade, barfota och med hand- och fotbojor, omringade av kravallutrustade poliser in i lokalerna efter en gryningsinsats.

Enligt regeringen består anläggningen av åtta byggnader, där varje har 32 celler på omkring hundra kvadratmeter, som i sin tur kan hålla mer än hundra fångar var. I varje cell finns två handfat och två toaletter, enligt BBC.

På bilder syns hur maskerade vakter pressar ned fångarnas nackar med batonger, och hur de tätt placerade sitter på golvet med händerna knäppta bakom sina nyrakade huvuden.

"Titta på dessa terrorister… De är väl inte läskiga längre? Exakt! Brottslingar orsakar ingen rädsla när de väl berövats skyddet av staten och de korrupta politikerna och internationella organisationer som finansierar och försvarar dem", skriver president Nayib Bukeles i ett inlägg på Twitter.

Jättefängelset är kronjuvelen i hans satsning på att komma till rätta med kriminaliteten i det våldsdrabbade centralamerikanska landet

"Det här kommer att bli deras nya hem, där de kommer att bo i årtionden, blandade, oförmögna att göra någon mer skada för befolkningen", skriver Bukele.

Bukeles "krig" har lett till undantagstillstånd som förlängts flera gånger, vilket gett polisen utökade möjligheter att frihetsberöva misstänkta. Tiotusentals har fängslats och organisationen Amnesty har anklagat El Salvador för att åsidosätta mänskliga rättigheter och utföra godtyckliga gripanden.

FRÅN FÖRSTASIDAN