TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Turistboom i Spanien het fråga i regionalval

08 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Invånare i Barcelona bildar en mänsklig kedja för att protestera mot turismen i staden. Arkivbild
Den ökade turisttillströmningen i Spanien efter pandemin har blivit en het fråga inför de stundande regionalvalen i landet. Flera regioner har flaggat för att stoppa illegala Airbnb-uthyrningar som tvingar lokalinvånare att flytta ut från städerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Turistindustrin i Spanien, som fått ett rejält uppsving efter pandemin, beräknas stå för över tolv procent av landets BNP, enligt branschorganisationen Exceltur. Men inför regionalvalen i slutet av maj har debatten återigen blossat upp om hur turismen ska kunna bli ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar.

Nyligen varnade den regionala guvernören på kanarieön Lanzarote för att ön är "turistiskt mättad". Och i Sevilla, Barcelona, San Sebastián och andra städer har åtgärder införts för att stoppa illegal uthyrning av semesterbostäder.

Påverkar bostadsmarknaden

Gentrifieringen och den ökade turismen har fått bostadspriserna i städerna att skjuta i höjden och tvingat många invånare att flytta allt längre ut från stadskärnorna.

Även frågan om turistskatt lyfts fram inför regionalvalen. På Kanarieöarna skrinlades planerna på att införa en skatt för att värna om miljön på grund av pandemin. Katalonien och Balearerna, där öar som Mallorca och Ibiza ingår, är de enda regionerna i Spanien som har infört en turistskatt liknade den som finns i storstäder som Rom och Paris.

Annons

"Turismfobi"

Frågan om turismens återverkningar har av forskare på universitet på de balerariska öarna döpts till "turismfobi", vilket definieras som "en känsla av avståndstagande av invånare på turistdestinationer gentemot människor som kommer på besök". Enligt forskarna handlar det inte om enskilda turister utan om massturismen generellt.

Barcelonas borgmästare Ada Colau skrev i en debattartikel i tidningen The Guardian 2014 att "okontrollerad massturism leder till att förstöra de saker som ursprungligen gjorde en stad attraktiv för besökare".

Annons