Tumult och oro efter franskt pensionsbeslut

Tumult och oro efter franskt pensionsbeslut

Studenter utanför universitetet Nanterre utanför Paris, vars portar blockeras av sopsäckar.

Michel Euler/AP/TT
Ilska, strejker och trafikkaos. Protesterna tar ny fart runt om i Frankrike efter president Emmanuel Macrons omstridda beslut om att tvinga igenom en höjning av pensionsåldern. Oppositionen har gått till motattack och begär en misstroendeomröstning.
Hittills har över 300 personer gripits.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Arga demonstranter blockerar under fredagen en huvudled kring Paris medan oppositionen och fackföreningar fördömer presidentens och regeringens beslut att driva igenom lagändringarna utan stöd i nationalförsamlingen. Reformen innebär bland annat att den nuvarande pensionsåldern på 62 år höjs till 64 år.

Våldsamma demonstrationer bröt ut på flera håll redan på torsdagskvällen efter att regeringen tvingat igenom de kontroversiella pensionsändringarna. Demonstranter möttes på flera håll av tårgas och vattenkanoner.

Oppositionen lämnade på fredagen in en begäran om en misstroendeomröstning mot regeringen och premiärminister Élisabeth Borne. Omröstningen sker sannolikt i början på nästa vecka.

Flera fackförbund flaggar för att fler strejker och protestmarscher kommer att äga rum inom de närmaste dagarna. De hävdar att pensionsreformen för arbetare framstår som "brutal, orättvis och orättfärdig", uppger AP.

– De tar inte folkets vilja med i beräkningarna, säger 51-åriga Soumaya Gentet, som arbetar vid livsmedelskedjan Monoprix, till AFP.

Gentet, som uppger att hon kommer att fortsätta protestera tills lagändringen rullas tillbaka, får medhåll av sin kollega Lamia Kerrouzi.

– Macron bryr sig inte ett dugg om folket, säger hon och fortsätter:

– Han och folket talar inte samma språk.

FRÅN FÖRSTASIDAN