Tufft om Taiwan när Blinken besöker Kina

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s utrikesminister Antony Blinken (vänster) har avslutat ett möte med Kinas utrikesminister Qin Gang i Peking.
Högnivåmötet mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och värden i Kina, utrikesminister Qin Gang, kunde till sist genomföras i Peking.
– Samtalen var uppriktiga och konstruktiva, säger Blinken.
Men tonen var stundtals hård och motsättningarna uppenbara – speciellt om Taiwan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Direkt efter mötet meddelades att Kinas utrikesminister Qin ska resa till Washington för fortsatta samtal. Besöket sker vid ett "tillfälle som passar båda parter", skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Därmed är den diplomatiska isen mellan de två stormakterna bruten.

Blinkens planerade resa till Peking i februari ställdes in med några dagars varsel sedan USA skjutit ned en misstänkt kinesisk spionballong över amerikansk mark. Hans besök nu är det första av en amerikansk toppdiplomat sedan 2018.

Kinas utrikesminister sade direkt efter mötet att relationen mellan Peking och Washington är "på den lägsta punkten" sedan 1979, skriver AFP.

Samtalen pågick i över sju och en halv timme, ungefär en timme längre än planerat. Samtal fördes också under den middag som serverades i det officiella kinesiska gästhuset Diaoyutai, omgärdat av trädgårdar och murar i centrala Peking.

Frispråkiga samtal

Samtalen hölls bakom stängda dörrar, men diplomater med insyn i diskussionerna säger att de båda utrikesministrarna var förhållandevis frispråkiga och att de flera gånger lämnade de avtalade samtalspunkterna.

Annons

Frågor som fått USA och Kina på direkt diplomatisk kollisionskurs de senaste åren finns kvar; skiljelinjerna var uppenbara när de två delegationerna rapporterade från mötet.

Utrikesminister Qin sade att frågan om Taiwan "utgör det största hotet" i relationen mellan Kina och USA enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

En av framgångarna vid mötet var en vilja att utöka antalet flyg med civila passagerarplan mellan de två länderna. Många flygningar har legat nere sedan coronapandemin.

Ökad kommunikation?

Blinken och Qin hade ett längre samtal på söndagen, följt av en arbetsmiddag.

På måndagen har Blinken ett möte med toppdiplomaten Wang Yi inbokat. Samma dag kommer han möjligen också att träffa Kinas president Xi Jinping, enligt amerikanska tjänstemän.

Man har både från amerikanskt och kinesiskt håll uttryckt en önskan om förebyggande av konflikter och ökad kommunikation länderna emellan.

Annons

Blinken sade inför besöket att ett syfte med resan var att hitta sätt att undvika missförstånd länderna emellan.

– Intensiv konkurrens kräver bibehållen diplomati för att försäkra oss om att konkurrens inte övergår i konfrontation eller konflikt, sade Blinken.

Annons