Trump-utredaren: Utredning borde inte inletts

Trump-utredaren: Utredning borde inte inletts

Donald Trump har sagt att FBI olagligt spionerade på hans presidentkampanj 2016. Hans egen utredare går inte riktigt lika långt. Arkivbild.

Brian Lawless/AP/TT
FBI-utredningen mot Donald Trumps presidentkampanj 2016 får hård kritik i en ny rapport. Rapporten går dock inte lika långt som Trump hade önskat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utredningen om huruvida Donald Trumps presidentkampanj 2016 tog hjälp av Ryssland borde aldrig ha inletts. Det säger juristen John Durham, som utrett saken på uppdrag av ex-presidentens dåvarande regering.

I Durhams 300 sidor långa rapport anklagar han den amerikanska federala underrättelsetjänsten för att ha baserat sin utredning på overifierad information. FBI sägs också medvetet ha förbisett information som inte underbyggde teorin att Trump fick hjälp av Ryssland.

"Befolkningen blev blåst"

Enligt utredaren hade FBI tillräckligt med indicier för att göra en preliminär bedömning, men den bedömningen borde sedan ha lett till att det inte blev någon fullständig utredning.

Ex-presidenten själv har tidigare sagt att FBI olagligt spionerade på honom, och räknade inför rapportsläppet med att få se "århundradets avslöjande". Så blev det inte, men i ett inlägg på sin egen Twitter-kopia "Truth Social" vidhåller han att både han och befolkningen har blivit förda bakom ljuset.

"Den amerikanska befolkningen blev blåst, precis som den blir blåst nu av alla som inte vill göra USA 'great again' (stort igen)", skriver han på plattformen.

Kritik från flera håll

FBI:s utredning har granskats och fått kritik från andra håll tidigare. Men att den aldrig skulle ha inletts är inte alla ense om.

2019 publicerade det amerikanska justitiedepartementet en rapport som konstaterade att det fanns allvarliga fel i utredningen. Departementet såg dock inga problem med att den inleddes från första början – tvärtom. Michael Horowitz, som ledde utredningen, sade att utredningen varken varit politiskt eller moraliskt motiverad.

FRÅN FÖRSTASIDAN