Trump i domstol: "Oskyldig på alla punkter"

Trump i domstol: "Oskyldig på alla punkter"

USA:s expresident Donald Trump på väg till domstolen i Miami.

Jim Rassol
USA:s tidigare president Donald Trump har i domstol formellt anklagats på 37 åtalspunkter – och i sin tur hävdat sin oskuld.
– Vi lämnar definitivt in en inlaga om att (Trump) är icke skyldig, säger Trumps advokat

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tillsammans med sonen Eric färdades expresidenten i en bilkaravan till domstolen i Miami där de inledande förhandlingarna hölls.

Inne i rätten anklagades Trump formellt för brott. En domare informerade honom om de totalt 37 åtalspunkterna, varav Trump via sin advokat förklarade sig oskyldig på samtliga punkter.

– Vi lämnar definitivt in en inlaga om att (Trump) är icke skyldig, säger Trumps advokat Todd Blanche under utfrågningen, rapporterar AFP.

Åtalet mot Trump rör främst expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

Sade inte ett ord

Processen tog inte mer än två timmar innan Trump lämnade rätten, vinkades till supportrar inifrån sin bil. Enligt reportrar på plats inne i salen yttrade Trump själv inte ett enda ord under förhandlingen.

På vägen från domstolen passade Trump sedan på att stanna vid en kubansk restaurang i stadsdelen Little Havana. Där möttes han av en supporterskara som svarade med att sjunga "happy birthday" för den tidigare presidenten, som fyller 77 på onsdagen.

"Tack Miami. Ett så varmt mottagande på en så sorglig dag för vårt land", skriver Trump på sin sociala medier-plattform Truth Social.

Advokat: Målinriktad lagföring

Amerikanska medier rapporterar att Trump har arresterats, men i svensk rättslig terminologi finns inget motsvarande steg. Trump har inte frihetsberövats, och då det inte föreligger någon risk för rymning släpptes Trump fri utan restriktioner.

Alina Habba, en advokat som jobbar för Trump men inte representerar honom i det aktuella målet, försvarade sin arbetsgivare utanför domstolsbyggnaden.

– Beslutat att driva anklagelserna mot president Trump vidare, medan man blundar för andra, är en symbol för den korruption vi har här, säger hon enligt BBC.

Habba fortsätter:

– Vi är vid en vändpunkt i vårt lands historia i form av målinriktad lagföring av en ledande politisk motståndare.

Åtalad medarbetare

Förutom Trump kallades även medarbetaren Walt Nauta till rätten i Miami där han står åtalad för flera brott.

Nauta misstänks ha hjälp till att flytta lådor med dokument innan FBI genomförde husrannsakan i Mar-a-Lago, i hopp om att de inte skulle hittas. Även Nauta förklarade sig oskyldig till anklagelserna.

Utanför domstolsbyggnaden hade Trumpanhängare samlats till stöd för expresidenten. På plats fanns även de som hoppas på en fängelsedom, men ingen av de två sidorna hade några större skaror på plats.

Vid klockan 20.15 lokal tid (02.15 svensk tid) har Trump kallat till pressträff vid sin golfklubb i Bedminster i New Jersey för att kommentera åtalet mot honom.

FRÅN FÖRSTASIDAN