Trump: Hade inte tid att gå igenom lådorna

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Donald Trump vid pressträffen i Bedminster i New Jersey.
USA:s expresident Donald Trump försvarar sitt agerande där han misstänks för att ha förvarat mängder av hemligstämplade regeringsdokument i sitt residens i Florida.
– De här lådorna innehåller många personliga tillhörigheter, säger han vid ett tal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vid en träff framför anhängare och journalister i New Jersey kallar han åtalet ondsint, sorgligt och att det rör sig om ett avskyvärt maktmissbruk.

– Man hotar mig med 400 års fängelse för innehav av mina egna presidentpapper, för något som i princip alla andra presidenter gjort. Det är en av de mest upprörande och grymma juridiska doktriner som som lagts fram i brottsdomstol i USA.

Åtalet mot Trump rör främst expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

Första som utreds?

Retoriken och innehållet i Trumps tal var i samma stil som ex-presidentens tidigare försvar mot olika anklagelser. Men det var med Trumpmått mätt relativt återhållsamt. Han såg ut att oftast följa det förberedda talet på telepromptern och anklagade åklagare och president Joe Biden för driva en politiskt motiverad häxjakt mot honom.

Annons

Trump hävdade återkommande att andra presidenter förvarat material på ett liknande sätt, men att han av politiska skäl är den första som utreds för det.

Hans försvar ser ut att rikta in sig på att han helt enkelt hade rätt att fatta beslut om dokumenten, och att den spionlagstiftning som åtalet delvis bygger på inte var tänkt för den här typen av mål.

– Många har frågat mig varför jag hade de här lådorna, varför jag ville ha dem, säger Trump, och fortsätter:

– Svaret, förutom att jag hade rätt till det enligt presidentregisterlagen, är att de här lådorna innehåller många personliga tillhörigheter, skjortor, skor – allting.

– Jag hade inte haft möjlighet att gå igenom alla lådorna, det är en lång och tråkig uppgift som tar lång tid. Jag var beredd att göra det, men jag har ett hektiskt liv, säger Trump.

Inga frågor

Talet hölls några timmar efter det att Donald Trump i en rättssal i Florida formellt anklagats för brott. En domare informerade honom om de totalt 37 åtalspunkterna. Trump förklarade sig via sin advokat oskyldig på samtliga punkter.

Annons

31 av punkterna handlar om att han misstänks ha behållit dokument med koppling till landets försvar, bland annat kärnvapenprogrammen och potentiella sårbarheter, fem punkter handlar om försök att dölja innehavet och två punkter rör falska uttalanden till den federala polisen.

Pressträffen som pågick en halvtimme hade formen av ett traditionellt valmöte. Han lämnade podiet vinkande utan att besvara några frågor.

Annons