Toppmöte ger nytt hopp om Nordirlandsavtal

Toppmöte ger nytt hopp om Nordirlandsavtal

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under ett möte i Egypten i fjol. Arkivbild.

Steve Reigate/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åker på måndagen till Storbritannien för att tillsammans med Rishi Sunak hitta en lösning på tvisten om Nordirland inom brexit-avtalet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fokus för diskussionerna är förändringar i det så kallade Nordirlandsprotokollet, som premiärminister Sunak har aviserat men på söndagen ännu inte presenterat.

De två ledarna har enligt ett uttalande "enats om att fortsätta sitt arbete mot en gemensam praktisk lösning på raden av komplicerade utmaningar".

Brittiska medier rapporterade i veckan att von der Leyen skulle besöka Storbritannien redan då, och även träffa kung Charles.

Enligt källor från Downing Street hade Sunak hoppats kunna presentera ett nytt avtal i samband med besöket och kalla det "Windsor-avtalet", med hänvisning till kungafamiljens slott.

Slottet ligger i Berkshire, väster om London, där Sunak på måndagen ska träffa EU-toppen.

"Vi är inte dumma"

Men Ursula von der Leyen anses inte vara det stora hindret för Sunak när det gäller att få till ett nytt avtal. I stället är det internt i Storbritannien och i högerfalangen i Westminster som premiärministern har sina största motståndare – inom såväl sitt konservativa parti som dess allierade i nordirländska unionistpartiet DUP.

Sunaks partikamrat Mark Francois, som ingår i djupt EU-skeptiska gruppen ERG, varnar för att det vore "otroligt oklokt" att gå vidare med en plan som inte helt tar bort EU-domstolen ECJ:s befogenheter i Nordirland.

– Vi är inte dumma. Det vi vill ha är en lösning där EU-lagar helt stryks så att Nordirland behandlas på samma sätt som England, Skottland och Wales, säger han enligt The Guardian.

DUP nobbar?

Enligt The Times innehåller det nya förslaget skrivningar som tar bort nästan alla kontroller på varor som skickas mellan Nordirland och övriga Storbritannien. London kommer också att få större makt över momssatser och rätt att dra i handbromsen om Bryssel vill införa nya regler för landsdel.

Trots det säger regeringskällor säger till The Times att de inte tror att DUP kommer att ställa sig bakom förslaget.

BBC rapporterar att Sunak under helgen har försökt gjuta olja på vågorna och internt i partiet lovat att hans förslag inte är något hot mot brexit, utan tvärtom "ser till att brexit ska fungera i förenade kungarikets alla delar".

FRÅN FÖRSTASIDAN