Tonåring sköts av polis – tyst minut hölls

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Frankrikes president Emmanuel Macron under sitt besök i Marseille.
En 17-åring sköts till döds när poliser stoppade honom för ett trafikbrott i västra Paris.
Poliserna ser ut att ha ljugit om händelseförloppet – vilket har följts av upploppsartade protester.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer händelsen och uttrycker respekt till 17-åringens anhöriga. Händelsen har "skakat hela landet", menar han.

– En tonåring dödades. Det är oförklarligt och oförlåtligt, sade han under ett besök i Marseille på onsdagen.

Landets parlament höll även en tyst minut för den ihjälskjutna tonåringen på onsdagen. Samtidigt fördömde premiärminister Elisabeth Borne polisens beslut att öppna eld. Hon menar att polisinsatsen "uppenbarligen inte var i linje med reglerna".

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-åringen, som namnges som Nahel M av myndigheterna, i Parisförorten Nanterre. En stund senare hade tonåringen skjutits till döds.

Polisen meddelade i ett första skede att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen hade kört bilen mot poliserna, men sedan började ett filmklipp spridas och det visade att det inte var sant.

Skjuts från nära håll

– Du ska få en kula i huvudet, hörs en röst säga i klippet, där man ser två poliser stå intill en stillastående bil.

Annons

Den ena polisen håller en pistol riktad mot föraren på nära avstånd. Ett skott brinner av och bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

I bilen satt två passagerare. En sprang ifrån platsen, medan den andra hölls kvar av poliserna en stund.

Dödsfallet väckte omedelbart protester i Nanterre, där många papperskorgar och en skolbyggnad stacks i brand. Protesterna spreds snabbt till flera andra förorter där mängder av bränder rasade och människor drabbade samman med poliser.

"Efterlyser lugn"

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin beskriver filmklippet som "extremt chockerande" och säger att den misstänkte polisen kommer att stängas av "om anklagelserna mot honom står fast".

– Jag efterlyser lugn och sanning, säger ministern.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet har gripits, misstänkt för motsvarande dråp. En advokat som företräder den ihjälskjutne 17-åringens familj anser att polisen bör misstänkas för mord och vill att fallet hanteras av åklagare i någon annan del av Frankrike, då familjen uttrycker en misstanke om att den lokala åklagarkammaren kan vara partisk.

Annons

Värsta natten

Under natten till onsdag sattes 40 bilar i brand i den franska huvudstaden, enligt inrikesminister Darmanins redogörelse. 31 personer har gripits och 24 poliser uppges ha fått lindriga skador.

Bilder från Paris med omnejd visar hur det har brunnit i butiker och myndighetsbyggnader.

Nanterres borgmästare Patrick Jarry beskriver det senaste dygnet som ett av de värsta i förortens historia.

"Nanterre kan inte utan vidare låta våldet ta över", meddelar han i ett pressutskick enligt tidningen Le Parisien.

På onsdagen har 2 000 poliser satts i beredskap för att stävja eventuella nya oroligheter, inte bara i Parisområdet utan också i andra storstäder.

Franska kändisar som fotbollsstjärnan Kylian Mbappé och skådespelaren Omar Sy uttrycker på olika vis stöd till den dödade 17-åringen och dennes anhöriga.

Annons