Tandlöst organ mot korruption i EU

08 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivfoto.Yves Herman/AP/TT
Ett "etiskt organ" ska bli EU:s gemensamma vapen mot korruption och fusk bland politiker i Bryssel.
Urvattnat redan på förhand, tycker kritikerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De nya idéerna läggs fram ett halvår efter den stora Qatargate-skandalen, då flera personer med nära koppling till EU-parlamentet – inklusive vicetalmannen Eva Kaili – greps och anklagades för såväl pengatvätt som korruption.

Framför allt har Qatar, men också Marocko och Mauretanien, pekats ut för att ha erbjudit stora pengar för att påverka diverse beslut i parlamentet.

Parlamentet har sedan dess snabbt lanserat nya regler för exempelvis tillträdet till lokalerna för före detta ledamöter och högre krav på redovisning av vem som träffar vem.

Gemensamma normer

Åtgärderna har dock kritiserats som alltför svaga – och samma sak gäller nu för det som öppenhetskommissionären Vera Jourová lägger fram om skapandet av ett etikorgan.

– Det här förslaget är till för att stötta demokratin. Vi måste ha tydliga och öppna regler för alla EU-institutioner, säger Jourová.

Etikorganet ska ta fram gemensamma normer för gåvor, möten och resor, främja en "gemensam etisk kultur" och se till att olika EU-organ som kommissionen, parlamentet och ministerrådet, delar med sig med varandra av sina erfarenheter.

Annons

"Tandlöst"

Antikorruptionsorganisationen Transparency International är inte imponerad.

"I stället för ett organ som aktivt övervakar och utreder misstänkta brott mot etiska regler så får vi en tandlös pratmaskin utan makt att utreda eller straffa", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen har bjudit in de olika parterna till ett möte den 3 juli för att diskutera hur etikorganet ska sättas upp.

Annons