Talibanerna förbjuder skönhetssalonger

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Afghanska kvinnor i huvudstaden Kabul. Arkivbild.
Talibanerna i Afghanistan har gett order om att alla skönhetssalonger i landet, som betraktas som en trygg plats för kvinnor, stängs inom en månad.
Trots löften om motsatsen fortsätter alltså talibanstyret att inskränka afghanska kvinnors fri- och rättigheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I beslutet, som har utfärdats av sedlighetsdepartementet, framgår att det har fattats efter en “muntlig order” från talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada.

Det framgår dock inte varför beslutet har fattats.

– När de har stängts kommer vi att delge medierna anledningen, säger Mohammad Sadeq Akif Muhajir, talesperson för sedlighetsdepartementet, till AFP.

Beslutet berör samtliga skönhetssalonger i landet och ger dem en månads varsel att avveckla sina verksamheter. Efter den perioden måste de stänga och lämna in en rapport om sin avveckling.

Antalet skönhetssalonger i Afghanistan växte snabbt under de 20 år som USA var närvarande i landet. Salongerna har betraktas som trygga platser där kvinnor kan samlas och umgås utan män. De erbjuder dessutom kvinnorna affärsmöjligheter som annars är begränsade.

Beslutet tillkännages bara några dagar efter att Hibatullah Akhundzada hävdat att hans regering har vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra kvinnors liv i Afghanistan.

Annons