Talibaner bannlyser p-piller – barnmorskor hotas

Talibaner bannlyser p-piller – barnmorskor hotas

En mamma och hennes undernärda barn på ett sjukhus drivet av FN i Kabul i januari. Sedan talibanernas maktövertagande befinner sig landet i en akut humanitär och ekonomisk kris.

Ebrahim Noroozi/AP/TT
Preventivmedel är en västerländsk konspiration med syfte att kontrollera den muslimska befolkningen, hävdar talibanerna. Nu går de dörr till dörr och hotar barnmorskor och apotekare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– De kom till min butik två gånger med vapen och hotade mig för att jag inte skulle sälja preventivmedel, säger en apotekare i huvudstaden till tidningen The Guardian och tillägger att talibanerna numer regelbundet besöker Kabuls apotek.

Försäljningen av preventivmedel sägs nu helt ha upphört i Kabul och Mazar-e Sharif, två av de största städerna i Afghanistan, på order av talibanerna.

En barnmorska uppger att hon blivit tillsagd av en talibanbefälhavare att inte "uppmuntra västerländska sätt att kontrollera befolkningen". En annan säger att hon aldrig tidigare under sin karriär känt sig så otrygg som nu.

Sista hoppet borta

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti 2021 har kvinnors och flickors rättigheter och rörelsefrihet stramats åt kraftigt. Kvinnor har inte längre rätt till högre utbildning, får inte arbeta med vad de vill och inte lämna sina hem utan restriktioner. Förbudet mot preventivmedel innebär ytterligare ett hårt slag mot kvinnorna i Afghanistan – ett land vars sjukvård till stora delar redan ligger i ruiner efter talibanernas maktövertagande.

I och med förbudet har 17-åriga Zainabs sista hopp för att bestämma över sin framtid dött. Zainab, som har en 1,5 år gammal dotter, använde preventivmedel i hemlighet för att undvika att bli gravid för tätt inpå dotterns födsel.

– Jag vill uppfostra min dotter på rätt sätt med ordentlig sjukvård och utbildning, men mina drömmar krossades förra veckan när barnmorskan sade att hon inte hade några p-piller att ge mig, säger hon.

– Jag lämnade skolan för att gifta mig och jag vill inte att min dotters öde blir detsamma. Jag vill ge henne en annan framtid.

Stärka kvinnors egenmakt

Människorättsorganisationer världen över uppmanar talibanerna att foga sig i de internationella avtal som garanterar sexuell och reproduktiv sjukvård.

– Tillgång till preventivmedel och rätten till familjeplanering är inte bara en fråga om mänskliga rättigheter; det är också centralt för att stärka kvinnors egenmakt och lyfta landet ur fattigdom, säger den brittiskbaserade afghanska aktivisten Shabnam Nasimi till The Guardian.

Enligt Human Rights Watch hade afghanska kvinnor svårt att få tillgång till mödravård och familjeplanering redan innan talibanerna kom till makten. Nu blir situationen allt dystrare.

FRÅN FÖRSTASIDAN