Taiwan: Över 70 kinesiska jaktplan runt ön

Taiwan: Över 70 kinesiska jaktplan runt ön

En stillbild från statlig kinesisk tv visar två kinesiska stridsflygplan under övningen.

CCTV/AP/TT
En tre dagar lång militärövning i Taiwansundet har inletts, meddelar Peking. Kinesiska krigsfartyg och stridsflygplan flockas runt ön.
Kina övar på att omringa Taiwan, heter det i statlig kinesisk tv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Antalet kinesiska örlogsfartyg och stridsflygplan som uppges ha korsat den så kallade mittlinjen i Taiwansundet stiger alltjämt, enligt Taipei.

På eftermiddagen, taiwanesisk tid, har nio kinesiska örlogsfartyg och 71 stridsflygplan upptäckts runt ön, uppger försvarsdepartementet i Taipei. 45 av dem ska ha korsat sundets mitt.

Kinas mål uppges vara att öva på stridsberedskap.

"Insatsstyrkan kommer simultant att organisera patrullering och avancemang runt Taiwan, ringa in ön och bilda en avskräckande positionering", rapporterar statliga kinesiska CCTV.

Fortsatt samarbete med USA

Enligt Shi Yi, talesperson för den kinesiska militären, är övningen en skarp varning till de "separatistiska krafter som eftersträvar Taiwans självständighet" och även till "externa krafter och deras provocerande aktiviteter". Flottan uppges även hålla skarpa skytteövningar i bukten Luoyuan under lördagen.

Taiwans president Tsai Ing-Wen svarar på beskedet med att uppge att den självstyrande ön kommer att fortsätta samarbeta med "USA och andra likasinnade länder för att gemensamt försvara frihet och demokrati".

– De senaste åren har vi stått inför fortsatt auktoritär expansionism, säger presidenten med hänvisning till hotet från Kina.

USA-besök svepskäl

Tidigare i veckan träffade Tsai Ing-Wen USA:s representanthus talman Kevin McCarthy i Los Angeles. Mötet har retat upp Kina, som ser Taiwan som en del av Fastlandskina och uppfattar all kommunikation mellan USA och Taiwan som en provokation.

Försvarsdepartementet i Taipei uppger att Kinas militärövning hotar stabiliteten i regionen.

Enligt ett uttalande använder Kina "president Tsais besök i USA som en ursäkt för att genomföra militärövningar som allvarligt hotar freden, stabiliteten och säkerheten i regionen".

FRÅN FÖRSTASIDAN