Tågoperatör fälls för att ha kört över katt

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ägarna till en katt anklagade järnvägspersonal för grymhet efter att de vägrat att stoppa avgången av ett höghastighetståg när deras husdjur gömt sig på spåret.
En fransk domstol har funnit den nationella järnvägsoperatören SNCF skyldig till vårdslöshet efter att ett avgående tåg kört på en katt som gömt sig på spåret.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dödsfallet inträffade i januari i år på stationen Montparnasse i Paris där katten Neko rymde ur sin resebur. Katten försvann in under ett höghastighetståg med 800 passagerare som stod i beredskap att lämna Paris för Bordeaux. Efter 20 minuters försök att övertala personalen att rädda katten avgick tåget och dödade katten.

– Vi såg honom delad på mitten. De sade till oss att det inte var deras problem, att det bara var en katt och att vi borde ha haft den i koppel, berättade ägaren Georgia och hennes 15-åriga dotter Melaina då för djurrättsföreningen 30 Million Friends.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i Frankrike och inrikesminister Gerald Darmanin sade sig vara "chockad" över utgången.

SNCF erbjöd kattens ägare en gratisbiljett till Bordeaux som kompensation, men djurrättsföreningen stämde tågbolaget för "grov misshandel och grymhet som lett till ett djurs död" – ett brott som kan ge böter på upp till 75 000 euro och fem års fängelse.

Annons

Nu har en domstol dömt SNCF till 1 000 euro i böter för vårdslöshet, men anser inte att djurets död orsakats medvetet. Åklagare hade yrkat på att tågoperatören skulle frias helt från alla anklagelser.

Annons