Taggad turkisk opposition: Dags för nya tider

Taggad turkisk opposition: Dags för nya tider

Onursal Adigüzel är ledamot av Turkiets nationalförsamling för oppositionspartiet CHP.

Henrik Montgomery/TT
Recep Tayyip Edogan har styrt Turkiet i över 20 år. Men oppositionen är segersäker inför söndagens val. Planen ligger klar för att inleda en ny politisk epok – och ge klartecken för Sveriges Natoansökan.
– Allt är färdigt att bara rulla i gång, säger parlamentarikern Onursal Adigüzel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sana söz. Budskapet "Vi lovar er" lyser från ljusblå affischer över hela Turkiet.

Bredvid orden syns en leende Kemal Kiliçdaroglu, ledare för oppositionspartiet CHP och mannen som hoppas bli landets näste president.

– Det vi lovar är att få rätsida på ekonomin, det är vår absolut viktigaste utmaning, säger Onursal Adigüzel, som sitter i landets parlament för CHP.

Han tar emot på sitt kontor i partiets högkvarter i Ankara. Den flotta men något bedagade byggnaden ligger längs en motorled in till huvudstaden. Området domineras av nya skyskrapor, alla byggda av någon av den handfull byggherrar som oppositionen anklagar president Erdogan och hans män för att ha gynnat.

– Korruptionen är en av våra allra viktigaste frågor. Det som skett de senaste 20 åren går att se med blotta ögat – man ser fattigdomen, man ser korruptionen, säger Adigüzel med en gest ut mot gatan.

Allt är färdigt

Erdogan skryter om hur ekonomin blomstrat sedan han kom till makten, men oppositionen attackerar honom för landets skyhöga inflation, som de anser att han har orsakat genom sin politik.

– Vi vet inte hur mycket som är förstört, det går inte ens att gissa sig till. När vi rett ut det får vi gå in mer på detalj om vad som måste göras, säger Onursal Adigüzel.

CHP har en bred koalition i ryggen – sex partier som under namnet Nationella alliansen har presenterat ett detaljerat manifest för vad de vill genomföra under de första hundra dagarna vid makten.

För det krävs inte bara seger i såväl president- som parlamentsval. Den breda koalitionen, där partierna spretar åt många håll, måste också hålla samman. Men Onursal Adigüzel tvekar inte om alliansens styrka.

– Vår ledare går till val på att vi är en koalition. Allt är färdigt att bara rulla i gång, det har alla redan skrivit under på. Visst finns det några små motsättningar, men för alla viktiga ämnen är allt klart, säger Adigüzel.

Bland det klara är att ge klartecken för ett svenskt medlemskap i Nato, en fråga där CHP drillat företrädarna väl.

– Fred hemma ger fred i världen. Vi är förenade i en union, säger Adigüzel och citerar sitt partis grundare Kemal Atatürk.

Videoklipp från köket

38-åringen har suttit i parlamentet sedan 2015, efter att ha inlett sin folkvalda bana i Istanbuls kommunfullmäktige. Och det efter att ha inspirerats av Kiliçdaroglu.

– Jag träffade honom för 15 år sedan och det är tack vare honom som jag blev politiker. Hans sunda förnuft och tankar om insyn i de politiska besluten var avgörande.

Partiet, socialdemokratiska Republikanska folkpartiet (CHP), är landets äldsta och grundades av landsfadern Kemal Atatürk, som på 1920- och 1930-talen moderniserade och sekulariserade spillrorna av det tidigare ottomanska imperiet.

Atatürk styrde landet likt en diktator, men den ledarstilen har den nye – Kemal Kiliçdaroglu – inte tagit efter. I stället för pompösa utspel presenterar han sina visioner med videoklipp inspelade hemma i köket, ett helt vanligt kök utan större lyx.

Tilltalar yngre

Med sin stil har han gett oppositionen ett uppsving, som även den yngre generationen sätter sitt hopp till. Det trots att den 74-årige veteranen arbetat inom den politiska sfären sedan tidigt 1970-tal. Så nära presidentposten som han nu är har han dock aldrig varit.

– Jag är en mycket tålmodig man, har han tidigare sagt till nyhetsbyrån AFP.

Det ser ut att ge resultat. Även om de flesta räknar med att det behövs en andra omgång i presidentvalet visar de sista opinionsundersökningarna inför valet på medvind för oppositionen, som är nära egen majoritet.

— Förändringarna är på väg, nu börjar det, säger Hasan Kostak, partiets distriktsordförande i staden Beyparazi till TT.

– Ni kommer att få se på nya tider.

FRÅN FÖRSTASIDAN