Syrien hoppas på nytt arabiskt samarbete

Syrien hoppas på nytt arabiskt samarbete

Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.

Syriens statliga nyhetsbyrå Sana via AP/TT
Syriens ledare Bashar al-Assad, som lett sina styrkor i ett av modern tids värsta inbördeskrig, är åter välkommen i Arabförbundet.
– Jag hoppas att detta är början på en ny fas, sade han i sitt tal inför delegaterna som samlats i Jidda i Saudiarabien.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Syriens auktoritäre ledare har inte tillåts delta i Arabförbundets möten sedan 2011 på grund av utvecklingen och inbördeskriget, som han delvis hållits ansvarig för.

Men på fredagen välkomnades han att tala och hoppades då på ökat arabiskt samarbete i regionen, och på "utveckling och välstånd istället för krig och förstörelse".

Inbördeskriget i Syrien beräknas av oppositionella grupper att ha krävt över en halv miljon människoliv. FN har sagt sig kunna bekräfta 350 000 dödsfall, men uppgivit att det troligen rör sig om många fler.

Antalet personer som flytt sina hem i Syrien på grund av inbördeskriget tros vara närmare tolv miljoner, många av dem till grannländerna i regionen.

Flyktingproblemet är en av frågor som ska tas upp på Arabförbundets möte i Jidda, och en av anledningarna till att Bashar al-Assad bjudits in.

– Vi håller detta möte i en turbulent värld, sade al-Assad och hävdade att "hoppet växer" om ökat samarbete mellan arabstater. Han markerade dock att han ville slippa utländsk inblandning i Syriens framtid.

– Det är viktigt att lämna interna frågor till det egna landets befolkning, då de är bäst lämpade att handha egna angelägenheter, sade den syriske ledaren.

FRÅN FÖRSTASIDAN