TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Sydkoreas president reser till Japan

09 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol ska till Japan. Här syns han på ett plakat vid en av veckans protestaktioner mot honom.
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol kommer att resa till Japan nästa vecka. Länderna gav härom dagen ett känsligt besked om att relationen ska förbättras.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sydkorea är en viktig granne, enligt Japans regeringssamordnande minister Hirokazu Matsuno.

– Genom det kommande besöket hoppas vi att banden mellan våra två länder kommer att fortsätta utvecklas, baserat på den vänskap och det samarbete som relationen har sedan normaliseringen av våra diplomatiska band, säger han.

Sydkorea och Japan har historiska trätor som gnagt i många årtionden och som har aktualiserats de senaste åren.

Tidigare i veckan tillkännagav Sydkoreas regering ett initiativ för att samla in pengar till sydkoreaner som utsattes för tvångsarbete under Japans ockupation av landet innan andra världskrigets slut. Det uttalade syftet var att stärka banden till Japan i ett mer svårnavigerat säkerhetsläge. USA, som är nära allierat med bägge länder, har medlat i detta.

Beslutet föll inte i god jord hos tvångsarbetets offer och deras anhöriga, som länge har stridit för att Japan formellt ska be ursäkt och att de japanska storföretagen ska betala. Japan anser sig ha betalat genom ett särskilt kompromissavtal som ingicks på 60-talet, där man gav bistånd och förmånliga lån till Sydkorea.

Annons